Principală  —  IMPORTANTE   —   CNESP: Organizarea nunților, cumetriilor este…

CNESP: Organizarea nunților, cumetriilor este interzisă. Restricțiile impuse de autorități

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a impus în cadrul ședinței de astăzi, 19 martie, o serie de restricții, printre care interzicerea organizării nunților și a cumetriilor. Deciziile luate de CNESP au fost anunțate de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, în cadrul unui briefing de presă.

„Toate raionele din R.Moldova sunt practic în „Cod Roșu”. Cea mai gravă situație se atestă în municipiul Chișinău”, a declarat prim-ministrul interimar, după ședința CNESP.

Având în vedere situația epidemiologică din țară, CNESP a decis să modifice programul de lucru al centrelor comerciale, piețelor și restaurantelor.

  • Începând de mâine, 20 martie, centrele comerciale, unitățile comerciale nealimentare vor activa până la ora 18:00.
  • Piețele agroalimentare și cele nealimentare se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la 15:00.
  • Restaurantele vor lucra cu clienții până la ora 20:00.

Totodată, CNESP a decis să interzică organizarea nunților și nu doar.

  • Este interzisă organizarea și desfășurarea în unitățile de alimentație publică a nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente.
  • Este interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, adunărilor și întrunirilor profesionale în masă, olimpiadelor, competițiilor sportive, expozițiilor, festivalurilor, târgurilor agricole specializate.

Rămâne în vigoare restricția de desfășurare a activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte și caselor de cultură.

În ce privește organizarea procesului educațional Ciocoi a declarat, după ședința CNESP:

„Va rămâne la discreția directorilor de instituții de învățământ, instituțiilor preșcolare, să decidă, de comun acord cu primarii dacă sistează procesul de învățământ”.

Prim-ministrul interimar a mai spus: „Am stipulat expres obligativitatea prezentării la intrare în țară a testului COVID-19, făcut cel cu cel puțin 72 de ore înainte de momentul traversării frontierei R.Moldova”.

Bilanțul cazurilor de COVID-19, în R.Moldova, a ajuns la 210 725.