Principală  —  IMPORTANTE   —   Circulația transportului public, sistată de…

Circulația transportului public, sistată de Paștele Blajinilor. Deciziile luate de Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a aprobat un șir de măsuri în contextul în care în zilele de 7-8 iunie 2020 va avea loc Paștele Blajinilor.

Deciziile aprobate:

  • Se sistează circulația transportului public în municipiul Chișinău în zilele de 06-08 iunie 2020, 14 iunie 2020, 20-21 iunie 2020 și 28 iunie 2020.
  • Cimitirele din municipiu vor fi deschise în zilele de 7 și 8 iunie pentru celebrarea sărbătorii Paștele Blajinilor, iar accesul persoanelor va fi permis cu portul obligatoriu de măști de protecție și cu respectarea măsurilor de protecție.
  • Se interzice consumul de produse alimentare și a băuturilor alcoolice pe teritoriul cimitirelor.
  • Se interzice desfășurarea comerțului ambulant stradal în teritoriul adiacent cimitirelor. Unitățile de comerț existente vor activa strict conform prevederilor de prevenire a infecției COVID-19.
  • Se ia act de reluarea activității, începând cu 08 iunie 2020, a centrelor comerciale din municipiul Chișinău și a unităților comerciale specializate din cadrul acestora, cu excepția cinematografelor, unităților de alimentație publică, centrelor de agrement (activităţi sportive, recreative şi distractive) amplasate în incinta acestora.
  • Se ia act de reluarea, începând cu data de 1 iunie 2020, a antrenamentelor desfășurate în aer liber, pentru sportivii legitimați. Procesul de instruire și antrenament se va organiza exclusiv la centrele sportive, terenurile de sport, bazinele sportive, acreditate. Lista entităților sportive (centre, terenuri, bazine), în cadrul cărora se permite reluarea antrenamentelor, va fi aprobată prin ordinul Ministerului Educației Culturii și Cercetării, la solicitarea federațiilor de profil.
  • Administratorii centrelor comerciale, centrelor sportive, terenurilor de sport și bazinelor sportive vor remite rapoarte săptămânale (în fiecare zi de vineri) privind realizarea măsurilor de prevenție a infecției COVID-19 către Centrul de Sănătate Publică Chișinău în cadrul procesului de organizare a antrenamentelor individuale și contact.

Potrivit primarului, Ion Ceban, vor fi create comisii intersectoriale la nivelul preturilor de sector  pentru monitorizarea și verificarea îndeplinirii hotărârilor Comisiei extraordinare de sănătate publică a mun. Chișinău, a acțiunilor de sănătate publică și a prevederilor de control epidemiologic. Cei care vor încălca regulile, vor fi sancționați.

Din cauza pandemiei de Covid-19, în acest an, Paștele Blajinilor, care urma să fie sărbătorit în luna aprilie, a fost amânat pentru 6, 7 și 8 iunie 2020.