Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Circa 40 de mii de…

Circa 40 de mii de familii din R. Moldova vor beneficia, timp de șase luni, de un suport lunar suplimentar în valoare de 700 de lei

imagine simbol

Circa 40 de mii de familii din R. Moldova vor beneficia, timp de șase luni, de un suport financiar suplimentar lunar în valoare de 700 de lei. Despre aceasta a anunțat vineri, 25 noiembrie, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul conferinței de presă unde a fost anunțată lansarea „Programului de asistență a populației afectate de criză din R. Moldova”.

„Astăzi anunțăm că se lansează un nou program, care vizează circa 40 de mii de gospodării vulnerabile și care vor beneficia, timp de șase luni, de un ajutor financiar în valoare de 700 de lei lunar. Este suplimentar programelor deja existente, ajutorului pentru perioada rece a anului sau ajutorului social sau compensațiilor acordate în factură. Vorbim despre gospodării vulnerabile, familii cu trei sau mai mulți copiii, familii în componența cărora sunt persoane cu dizabilități, femei însărcinate sau care alăptează sau familii monoparentale cu orice număr de copiii.

Aceste familii vor fi identificate de comisii care vor fi constituite la nivel local și comunicarea cu aceste comisii se va face prin intermediul platformei Informaționale pe care ministerul a dezvoltat-o în ultimele luni”, a declarat ministrul Spatari.

Programul este finanțat de Programul Alimentar Mondial al ONU, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Potrivit Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social, pe perioada rece a anului, în lunile noiembrie – martie, beneficiarii de pensii sau alocații sociale beneficiază de un ajutor lunar în sumă de până la 700 lei.

Pe 25 noiembrie curent va fi lansat calculul pentru determinarea categoriei de vulnerabilitate energetică pentru obținerea compensațiilor lunare la gaze naturale, energie termică și energie electrică, care vor fi acordate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Astfel, începând cu data de 25 noiembrie, cetățenii vor fi anuntați prin sms, poșta electronică și în cabinetul personal din sistemul informațional despre categoria de vulnerabilitate energetică. De asemenea, în fiecare lună, categoria de vulnerabilitate va fi indicată în facturi.

VIDEO Ce compensații vor primi cetățenii pentru gaze naturale, energie termică și energie electrică. Autoritățile anunță valoarea plafoanelor de consum