Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cinci instituții medico-sanitare publice din…

Cinci instituții medico-sanitare publice din țară vor beneficia de dispozitive medicale, în valoare de peste șapte milioane de euro, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională

Cinci instituții medico-sanitare publice din R. Moldova vor benefica de dispozitive medicale (imagistica medicală și dializă), în valoare totală de 7,2 milioane de euro, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Este vorba despre Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Cinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, instituții care acordă asistență medicală unui număr mare de persoane, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

În acest sens, ministrul de externe, Nicu Popescu, și ambasadorul Japoniei, Katayama Yoshihiro, au semnat miercuri, 17 august, acordul între guvernul R. Moldova și Guvernul Japoniei privind implementarea Programului de consolidare a sistemului medical național.

„Acest document are drept scop extinderea cooperării excelente cu Japonia și va fi utilizat pentru acoperirea necesităților urgente ale sistemului național de sănătate, implicit fortificarea capacităților sectorului spitalicesc, prin achiziția de dispozitive medicale (imagistica medicală și dializă) în valoare totală de 1 miliard de yeni japonezi (7,2 milioane de euro) prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), în beneficiul a cinci instituții medico-sanitare publice din țara noastră, care acordă asistență medicală unui număr mare de persoane”, anunță MAEIE.

„În ultimii 30 de ani, țara noastră a simțit și a beneficiat de sprijinul Japoniei în diverse domenii de activitate: educație, agricultură, sănătate. Este un lucru care contează enorm pentru țara noastră, pentru procesul de reforme și vom continua consolidarea acestui parteneriat privilegiat și în viitor”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Inițiativa de a încheia acest acord, prin schimb de note, aparține ambelor guverne, ținând cont de parteneriatul solid în domeniul sănătății existent între țările noastre, importanța continuării investițiilor pentru modernizarea sectorului spitalicesc, precum și necesitatea fortificării capacităților de răspuns la situații de urgență, menționează reprezentanții Ministerului de Externe.