Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii vor putea beneficia în…

Cetățenii vor putea beneficia în continuare de asistență medicală la Centrul de Medicină Tradițională Chineză. Guvernul a prelungit cu încă trei ani perioada de implementare a proiectului

Perioada de implementare a proiectului de fortificare a capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză a fost prelungită cu încă trei ani. Decizia a fost luată miercuri, 22 iunie, de Executiv. Astfel, cetățenii vor putea beneficia în continuare de asistență medicală prin aplicarea metodelor de tratament utilizate în medicina tradițională chineză, precum acupunctură, terapie manuală, fitoterapie.

Potrivit Ministerului Sănătății, serviciile medicale vor fi acordate de o echipă de medici chinezi, delegată în R. Moldova, dar și de specialiști din țara noastră care vor fi instruiți cum să aplice aceste metode de tratament.

Centrul de Medicină Tradițională Chineză a fost inaugurat în 2011, în baza Acordului de Cooperare Economică și Tehnică dintre R. Moldova și Republica Populară Chineză. Este unul dintre cele mai importante proiecte ale Chinei în țara noastră și printre primele de acest fel în Europa de Est.

Durata primului proiect a fost de 2 ani şi 7 luni şi s-a realizat în 2 etape: prima etapă a inclus lucrările de renovare şi creare a Centrului, cea de-a 2-a a fost axată pe înzestrarea acestuia cu echipament, plante medicinale chineze şi încadrarea în activitate a 3 medici specialişti chinezi, pe perioada anilor 2011-2013.

Durata celui de-al 2-lea proiect a fost de 2 ani, implementat în perioada (20.01.2016-20.01.2018). În cadrul proiectului, un grup din 4 medici specialiști în medicina tradițională chineză și 1 translator, împreuna cu medicii autohtoni, au desfășurat activitate clinică în cele 3 domenii prioritare (acupunctură, terapie manuală, fitoterapie chineză).

Rezultatele obținute în implementarea primelor două faze au motivat fondatorii Centrului de a lansa cea de-a III-a fază a proiectului. Prevederile Acordului celei de-a III-a Faze, întocmit prin schimb de note, are drept scop continuarea cadrului de cooperare pentru dezvoltarea moldo-chineză și fortificarea Centrului de Medicină Tradițională Chineză.