Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii R. Moldova vor beneficia…

Cetățenii R. Moldova vor beneficia de facilități fiscale și vamale la revenirea cu traiul în țară. Inițiativa a fost susținută de Parlament în prima lectură

Cetățenii R. Moldova vor beneficia de facilități fiscale și vamale la revenirea cu traiul în țară. Inițiativa legislativă a șefei statului, Maia Sandu, privind încurajarea revenirii diasporei în țară, a fost susținută vineri, 15 iulie, în prima lectură, de Parlament.

Potrivit proiectului de lege, cetățenii R. Moldova care au locuit peste hotare cel puțin trei ani vor putea introduce pe teritoriul țării, la revenire, cu anumite facilități fiscale, bunuri personale – obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente şi câte un automobil de familie.

„Cetățenii vor trebui să respecte anumite condiții: termenul de exploatare a mijlocului de transport să nu fie mai mare de șapte ani din momentul fabricării, iar valoarea în vamă să nu depășească 400 000 de lei; să nu prezinte defecte şi/sau deteriorări vizibile generate de accidente în traficul rutier sau de forță majoră; mașina să nu fie destinată activității comerciale sau de producție și să întrunească condițiile prescrise în proiect privind capacitatea cilindrică a motorului”, anunță Parlamentul.

Pe parcursul unei perioade de peste 20 de ani, un număr impunător de cetățeni a plecat la muncă sau cu traiul peste hotarele țării. Potrivit Parlamentului, modificările legislative propuse vor reduce costurile procesului de revenire a cetățenilor R. Moldova, vor motiva luarea deciziei de a reveni, vor încuraja reunirea familiilor și vor contribui la consolidarea societății.

Președinta Maia Sandu menționa anterior că întoarcerea acasă a cetățenilor noștri trebuie să fie simplă și nu trebuie să coste.

„Am pornit un proces complex de transformare a țării, iar pentru a reuși, Republica Moldova are nevoie de oameni. Suntem hotărâți să îmbunătățim condițiile de trai acasă și să creăm locuri de muncă, astfel încât cetățenii noștri să își construiască aici viitorul. Împreună, cu oameni profesioniști și muncitori, vom putea schimba Moldova în bine, făcând din ea locul în care să vrem să trăim și să revenim”, spunea șefa statului.