Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii R. Moldova, care s-au…

Cetățenii R. Moldova, care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările UE, pot să înregistreze certificatul în sistemul electronic național de vaccinare

sursa: MS

Cetățenii R.Moldova care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările Uniunii Europene au posibilitatea să își înregistreze certificatul european de vaccinare în sistemul electronic național de vaccinare al R.Moldova (SIA RVC-19) și să descarce, verifice online certificatul COVID valabil în țara noastră și peste hotare.

Pentru a încărca certificatul de vaccinare eliberat de orice țară UE în sistemul informațional al țării noastre, cetățenii trebuie să acceseze platforma: www.certificate-covid.gov.md și să selecteze butonul „Încarcă certificatul COVID-19 de peste hotare”. La fel, link-ul de încărcare poate fi obținut, accesând platforma www.vaccinare.gov.md, secțiunea „Descarcă certificat COVID-19” sau www.ansp.md, secțiunea „Certificat COVID-19”.

E necesar să avem acces la internet și un dispozitiv cu cameră video, astfel încât să putem scana codul QR al certificatului de vaccinare printat sau în format electronic. Pentru a verifica, autentifica certificatul de vaccinare, vom poziționa codul QR în raza de acțiune a camerei video. După scanare, vom putea vizualiza datele care se conțin în certificatul eliberat peste hotare. Ulterior, va trebui să completăm câteva spații obligatorii: IDNP, numele raionului/municipiului, localității și instituției medicale conform adresei de domiciliu în R. Moldova. Pentru finalizarea procesului, vom selecta butonul „Salvează”. După ce procedura de omologare s-a desfășurat cu succes, vom putea descărca sau verifica certificatul COVID-19.

„Ministerul Sănătății, instituțiile subordonate și partenerii de dezvoltare depun toate eforturile pentru a oferi tuturor cetățenilor vaccinați împotriva COVID-19 posibilitatea de a avea acces la certificatul COVID-19 indiferent de țara unde s-a vaccinat. Mai mult, noul serviciu ne oferă undă verde pentru a beneficia de doza de rapel în R. Moldova, chiar dacă prima doză a fost administrată peste hotare și în același timp să fim înregistrați în sistemul electronic național. Totodată, vom putea să asigurăm o evidență mai actuală privind rata de vaccinare, situația epidemiologică, precum și să prevenim, combatem fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare”, a menționat secretara de stat a Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, 893 013 persoane au încheiat schema completă de imunizare în R. Moldova.