Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii R. Moldova care au…

Cetățenii R. Moldova care au muncit sau muncesc legal în Grecia vor beneficia de pensie din acest stat. Parlamentul de la Atena a ratificat Acordul în domeniul securității sociale

Colaj ZdG

Cetățenii R. Moldova care lucrează sau au lucrat legal în Grecia vor putea beneficia de pensie din acest stat, la atingerea vârstei de pensionare. Acordului în domeniul Securității Sociale dintre R. Moldova și Republica Elenă a fost ratificat joi, 1 septembrie, de către Parlamentul Greciei.

Potrivit Ambasadei R. Moldova în Grecia, pentru ratificarea Acordului au votat principalele patru partide din Parlamentul de la Atena. Alte două grupuri parlamentare s-au abținut, nimeni nu a votat împotrivă.

„Felicitări tuturor, dar în special potențialilor beneficiari ai Acordului în domeniul Securității Sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă – cetățenilor Republicii Moldova care lucrează legal în Grecia.

Acordul respectiv a fost adineaori ratificat de către Parlamentul Elen! După dezbateri care au durat peste o oră, „Pentru” ratificarea Acordului au votat principalele patru partide din Parlament. Alte două grupuri parlamentare s-au abținut, dar nimeni nu a votat împotrivă”, a anunțat joi, 1 septembrie, ambasada R. Moldova în Grecia.


Ambasada R. Moldova în Grecia menționează că votul din Parlamentul elen reprezintă o etapă importantă în procesul de intrare în vigoare a Acordului. Urmează promulgarea acestuia de către Președinta Greciei, cu ulterioară intrare în vigoare peste 2 luni după ce ambele state se vor notifica despre îndeplinirea procedurilor interne.

„Imediat după intrarea Acordului în vigoare, Ambasada noastră va organiza întâlniri și reuniuni online cu reprezentanții diasporei noastre din Grecia pentru a oferi explicații și consultații privind prevederile documentului respectiv și modalitățile prin care cetățenii noștri pot beneficia de acesta”, anunță Ambasada R. Moldova în Grecia.

Acordul în domeniul securității sociale între R. Moldova şi Republica Elenă și Aranjamentului Administrativ pentru aplicarea Acordului a fost semnat, la Chișinău, pe 8 septembrie 2021 de către ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, și ministrul de Externe al Greciei, Nikos Dendias.

Potrivit autorităților de la Chișinău, scopul final al tratatului este ca cetățenii R. Moldova care au muncit în Republica Elenă, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Cetățenii R. Moldova care au muncit sau muncesc în Grecia vor beneficia de pensie din acest stat. R. Moldova și Republica Elenă au semnat un Acord în domeniul securității sociale

În noiembrie 2021, Acordul în domeniul securității sociale cu Grecia a fost ratificat de Parlamentul de la Chișinău.