Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cetățenii nu-și vor putea perfecta…

Cetățenii nu-și vor putea perfecta pașaportul în regim de urgență, în ultimele zile ale lunii martie. Explicația ASP

Imagine-simbol

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat că în zilele de joi și vineri, 30 și 31 martie 2023, nu vor fi recepționate cererile cetățenilor pentru perfectarea pașaportului în regim de urgență.

Potrivit ASP, cetățenii nu vor putea să solicite perfectarea actului în ziua adresării sau timp de o zi lucrătoare, „în legătură cu trecerea la noul sistem de personalizare a documentelor”.

Începând cu luna aprilie 2023, în R. Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport. Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri, 15 martie, de către Guvernul R. Moldova.

Potrivit ASP, punerea în circulație a noului model de pașaport se face „în contextul alinierii la recomandările instituțiilor internaționale în domeniu, care impun revizuirea periodică a formei și conținutului actului de identitate, a tehnologiilor de citire optică și electronică, pentru asigurarea interoperabilității globale”.

„Noul pașaport conține 34 de pagini, se distinge prin 45 de elemente performante de securitate și vine cu o serie de noutăți ce țin, în speță, de materialele de confecționare, de tehnologia de personalizare și tipologia elementelor de securitate.

Schimbările majore au fost operate la cea mai importantă și sensibilă la fraudare parte a blanchetei de pașaport – pagina cu date de identificare ale titularului. Respectiva pagină, care anterior era din hârtie, va fi înlocuită cu una din policarbonat, personalizată prin gravare laser. Această tehnologie permite utilizarea unui spectru mai larg de elemente de securitate pe nivele verificate prin simpla atingere, privire și înclinare a documentului alături de alte elemente de securitate ascunse, verificate cu echipamente simple și de laborator”, a menționat reprezentanții ASP.

Pașaportul se eliberează persoanelor cu vârsta sub 7 ani pe termen de 4 ani; cu vârsta de la 7 până la 16 ani – pe termen de 7 ani, cu vârsta peste 16 ani – pe termen de 10 ani.