Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii moldoveni vor beneficia de…

Cetățenii moldoveni vor beneficia de facilități fiscale și vamale la revenirea cu traiul în țară. Parlamentul a votat, în lectura a doua, inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu – DOC

Foto: Fb/ Mircea Spr

Cetățenii R. Moldova vor beneficia de facilități fiscale și vamale la revenirea cu traiul în țară. Parlamentul a votat vineri, 29 iulie, în lectura a doua, inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu privind încurajarea revenirii diasporei în țară. Proiectul a fost susținut de 59 de parlamentari.

Conform documentului, cetățenii R. Moldova, care au locuit peste hotare cel puțin trei ani, vor putea introduce pe teritoriul țării, la revenire, cu anumite facilități fiscale, bunuri personale – obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente şi câte un automobil de familie.

Pe parcursul unei perioade de peste 20 de ani, un număr impunător de cetățeni a plecat la muncă sau cu traiul peste hotarele țării. Potrivit Parlamentului, modificările legislative propuse „vor reduce costurile procesului de revenire a cetățenilor R. Moldova, vor motiva luarea deciziei de a reveni, vor încuraja reunirea familiilor și vor contribui la consolidarea societății”.

Încurajarea reîntoarcerii în țară este condiționată de situația demografică, economică și socială din R. Moldova, se arată în document. Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), doar în perioada 2015 – 2021, populația rezidentă în R. a scăzut de la 2,84 la 2,59 de milioane.

Anterior, președinta Maia Sandu menționa că întoarcerea acasă a cetățenilor noștri trebuie să fie „simplă și nu trebuie să coste”.

„Am pornit un proces complex de transformare a țării, iar pentru a reuși, Republica Moldova are nevoie de oameni. Suntem hotărâți să îmbunătățim condițiile de trai acasă și să creăm locuri de muncă, astfel încât cetățenii noștri să își construiască aici viitorul. Împreună, cu oameni profesioniști și muncitori, vom putea schimba Moldova în bine, făcând din ea locul în care să vrem să trăim și să revenim”, spunea șefa statului.

Pe 15 iulie, proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de Parlament.