Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii moldoveni care au muncit…

Cetățenii moldoveni care au muncit în Spania vor beneficia de pensii din ambele state. Maia Sandu: „Vești bune pentru moldovenii stabiliți în Spania”

Președinta Maia Sandu anunță despre încheierea a unui acord cu Spania în domeniul securității sociale, care garantează dreptul la pensie cetățenilor R. Moldova care au lucrat în ambele țări.

„Vești bune pentru moldovenii stabiliți în Spania. Astăzi, la Madrid, a fost încheiat un acord în domeniul securității sociale, care garantează dreptul la pensie cetățenilor țărilor noastre care au lucrat în ambele țări”, se arată într-o postare a președintei Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Conform acordului, la întrunirea condițiilor de pensionare, cetățenii R. Moldova vor beneficia de pensii din ambele state, acestea fiind calculate proporțional cu stagiile de cotizare în fiecare țară, conform legislației R. Moldova și Spaniei.

Acordul nu vizează doar pensiile pentru limită de vârstă, dar și cele de urmaș sau de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională.

„Vom continua să depunem eforturi politice și diplomatice pentru ca să semnăm acorduri cu toate statele în care locuiește un număr mare de cetățeni moldoveni”, a menționat Maia Sandu.

Președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, care a efectuat o vizită oficială la Chișinău în luna iunie, a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu că Spania este alături de R. Moldova.

„Transmit un mesaj puternic de sprijin și solidaritate față de autoritățile și populația R. Moldova într-un moment de mare dificultate și tensiune internațională. Spania este alături de R. Moldova. Am transmis doamnei președintă că susținem suveranitatea R. Moldova în limitele frontierelor recunoscute internațional. Guvernul Spaniei este decis să susțină R. Moldova în tot ceea ce putem să facem noi pentru a stopa această criză dramatică. Vom deschide un oficiu diplomatic la Chișinău, cu ideea de a dezvolta relațiile noastre bilaterale (…). Vom acorda 20 de milioane de euro pentru a oferi ajutor, evident, și R. Moldova pentru a gestiona criza refugiaților. Ne-am oferit să relocăm 2000 de refugiați ucraineni, care se află în R. Moldova, în Spania (…)”, a declarat Pedro Sánchez.

Atunci președinta Maia Sandu a salutat disponibilitatea părții spaniole de a negocia un Acord de conversiune a permiselor de conducere, menționând că discuțiile s-au axat pe războiul provocat de Rusia în Ucraina și pe „susținerea pe care a primit-o R. Moldova în aceste zile complicate”.

„Avem relații foarte bune cu Spania și ne dorim să le consolidăm – să aprofundăm cooperarea economică, să realizăm proiecte în domeniul energiei regenerabile și combaterii efectelor schimbărilor climatice, pentru gestionarea resurselor de apă și managementul deșeurilor. Am apreciat deschiderea autorităților spaniole față de diaspora noastră, în special progresul pe mult-așteptatul Acord bilateral în domeniul securității sociale. Salutăm, totodată, disponibilitatea părții spaniole de a negocia un acord de conversiune a permiselor de conducere. Ne dormim să extindem colaborarea inter-universitare și pentru predarea limbii spaniole în R. Moldova. Am mulțumit autorităților spaniole pentru susținerea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova (…)”, a spus Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de Facebook.