Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii care vor provoca incendii…

Cetățenii care vor provoca incendii de vegetație ar putea fi sancționați cu amendă de până la 30 de mii de lei. Proiectul, avizat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

Persoanele care vor incendia intenționat terenurile agricole, pășunile și pădurile ar putea fi sancționate cu amendă de până la 30 de mii de lei, cu până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau cu arest contravențional de la 10 până la 15 zile. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat marți, 7 iunie, de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, anunță Direcția comunicare a Parlamentul.

Potrivit președintelui Comisiei, Lilian Carp, care este și unul dintre autorii proiectului, inițiativa legislativă are scopul de a preveni și combate folosirea imprudentă a focului și incendierea intenționată a terenurilor agricole, pășunilor sau masivelor forestiere. Acțiunile respective pot cauza prejudicii considerabile, daune materiale și un pericol pentru viața, siguranța și sănătatea oamenilor.

„Cetățenii care vor provoca incendii de vegetație ar putea fi sancționați cu amendă de până la 30 de mii de lei, cu până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau cu arest contravențional de la 10 până la 15 zile. În cazul persoanelor juridice, amenda aplicată ar putea fi majorată până la 50 de mii de lei, cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe o perioadă de până la un an”, anunță Parlamentul într-un comunicat de presă.

De asemenea, autorii proiectului propun și sancționarea persoanelor care nu respectă modul stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție sau menajere.

„În acest caz, amenda pentru persoanele fizice ar putea ajunge până la 4 500 de lei, iar pentru persoanele juridice – la 15 mii de lei. Totodată, persoanele fizice ar putea fi obligate să muncească 60 de ore în folosul comunității, iar persoanele juridice ar putea fi private de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an”, mai anunță Parlamentul.

Proiectul urmează să fie avizat de comisia de profil și ulterior prezentat plenului Parlamentului pentru aprobare.