Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cel puţin 250 de jurnalişti…

Cel puţin 250 de jurnalişti se află în spatele gratiilor la nivel mondial. China și Turcia, în topul clasamentului

Cel puţin 250 de jurnalişti se află în spatele gratiilor la nivel mondial. Pe primul loc la numărul de jurnalişti încarceraţi se situează China. Aceştia sunt acuzaţi că au fabricatştiri false” sau că suntduşmani ai statului”, a dezvăluit Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

CPJ a numărat cel puţin 48 de jurnalişti aflaţi în detenţie în China, cu unul mai mult decât în 2018.

Clasamentul este urmat de Turcia, cu 47 de jurnalişti în detenţie. Chiar dacă numărul este mult mai mic decât în 2018 (68), nu se poate vorbi despre o ameliorare adevărată, guvernul turc reuşind să închidă peste o sută de reprezentanţi ai mass-media şi să lanseze urmăriri pentru apologia terorismului, care au făcut ca numeroşi jurnalişti să-şi piardă locul de muncă.

Totodată, zeci de jurnaliști care nu sunt încarcerați în prezent în Turcia se află în continuare în plin proces de judecată și ar putea fi totuși condamnați la închisoare, în timp ce alții au fost condamnați în absență și sunt arestaţi când se întorc în țară.

Autoritarismul, instabilitatea și protestele din Orientul Mijlociu au condus la o creștere a numărului de jurnaliști închiși în regiune – în special în Arabia Saudită, care acum este la egalitate cu Egiptul ca fiind al treilea cel mai grav temnicier de jurnalişti din lume.

Potrivit raportului, jurnaliştii au fost condamnați într-un mod secret și deseori grăbit. Există numeroase rapoarte precum că aceştia ar fi torturaţi. The Guardian a prezentat dovezi detaliate despre autoritățile care îi băteau, ardeau și înfometau prizonierii politici, inclusiv patru jurnaliști. Arestările și abuzurile documentate arată că prințul moștenitor Mohammed bin Salman este responsabil pentru uciderea din 2018 a colaboratorului Washington Post, Jamal Khashoggi.

În ultimul an, țările represive, inclusiv Rusia și Singapore, au adoptat legi care incriminează publicarea de „fake news”. În raport se mai arată că Rusia are șapte jurnaliști în arest, patru dintre aceștia din cauza activității lor din Crimeea.

Alte descoperiri din recensământul anual al CPJ include că:

  • Nouăzeci și opt la sută dintre jurnaliștii închiși la nivel mondial sunt localnici care își reprezintă propria țară.
  • Douăzeci dintre jurnaliștii închiși, sau 8%, sunt femei, comparativ cu 13% anul trecut.
  • Mai mult de jumătate dintre cei închiși erau reporteri pentru platforme online.

Autorii raportului mai notează numărul total la nivel mondial, de 250 jurnalişti plasaţi după gratii, este prea ridicat, chiar dacă el este ceva mai mic decât 255 în 2018 şi 273 în 2016.