Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a stabilit numărul secțiilor…

CEC a stabilit numărul secțiilor de votare în străinătate și în regiunea transnistreană

La ambele secții de votare deschise la Londra buletinele de vot s-au terminat cu mult timp înainte de închiderea urnelor

În cadrul ședinței din 19 ianuarie 2019, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Astfel, în circumscripția electorală uninominală nr. 49 la est de R. Moldova se vor organiza 27 secții de votare, pentru circumscripția electorală uninominală nr. 50 la vest de Republica Moldova – 83 secții de votare, iar pentru circumscripția electorală uninominală nr. 51 SUA, Canada – 15 secții de votare.

Hotărârea CEC vine după ce Guvernul a emis o decizie prin care a stabilit că 125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și SUA (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5).

În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții.

Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.

Publicitate
Publicitate

Numărul secțiilor de votare în stânga Nistrului

În aceeași ședință s-a stabilit organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

În acest fel, pentru circumscripția uninominală nr. 47, orașele Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol vor fi organizate 22 secții de votare, iar pentru circumscripția uninominală nr. 48, orașul Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender –  25 secții de votare.

Alegerile parlamentare care vor avea loc la 24 februarie curent se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid.

Tot în aceeași zi, va fi organizat un referendum consultativ, unde votanții vor putea răspunde la cele două întrebări deja stabilite:  „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată demite deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

PSRM vrea să conteste la CC decizia privind numărul secțiilor de vot care se vor deschide în Rusia la alegerile parlamentare

 

Publicitate
Publicitate