Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spune epidemiologul-șef despre „masa…

Ce spune epidemiologul-șef despre „masa de sărbătoare” organizată de fiul premierului la Vinăria „Poiana”

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, susține că nu cunoaște dacă localul Vinăria „Poiana”, unde, conform mai multor surse, unul dintre fiii prim-ministrului R. Moldova, și-a sărbătorit nunta, a fost sancționat, menționând că informații despre amenzile puse persoanelor fizice și juridice vor fi prezentate vineri.

În același timp, epidemiologul-șef califică un eveniment la care este mire și mireasă ca fiind „nuntă”, lucru negat de premier, care a afirmat că a fost „o masă de sărbătoare”.

Ziarul de Gardă i-a solicitat lui Furtună să explice care este diferența dintre o nuntă sau o cumetrie și o petrecere la care participă 50 de persoane.

Răspunsul oferit de șeful ANSP: „Nu sunt specialist în nunți și cumetrii. CNESP a aprobat felul de evenimente care sunt permise, acolo sunt excluse nunțile și cumetriile cu participarea a nu mai mult de 50 de persoane și acest lucru a fost efectuat după un pressing enorm care venea atât din partea populației generale, cât și din partea industriei, care voia cumva să readucă oamenii în activitate, să le plătească salarii și să desfășoare activitatea propriu-zisă. Care e diferența dintre nuntă și cumetrie nu sunt eu cel care trebuie să vă spună, nunta e cu mireasă și mire, cumetria e cu nănași și lăturași. Ideea era ca evenimentele să nu depășească 50 de persoane și riscul pentru nunți și cumetrii este apropierea fizică și contactul foarte apropiat și dacă ar fi să danseze la acest eveniment doar soțul cu soția, care se află și acasă și în permanență împreună este o chestie, dar atunci când au loc evenimentele în felul în care se petrec în R. Moldova, riscul este unul iminent, pentru că apropierea fizică e produsă cu riscul de a contacta virusul. Aceasta este înțelegerea-cheie și este valabilă pentru toată lumea”, a subliniat Nicolae Furtună în cadrul conferinței de presă la care participă reprezentanții din domeniul sănătății.

Anterior, jurnaliștii de la CU SENS au publicat secvențe video de la evenimentul de vineri, 28 august, de la Vinăria „Poiana”, în care a fost surprins dansul mirilor.

Totuși, premierul insistă că nu a fost nuntă „nici după formă, nici după conținut”, iar la eveniment au fost respectate toate măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus.

„Pe 28 a fost organizat un eveniment, o masă de sărbătoare. Fiul meu s-a căsătorit în 2019, iar în septembrie 2019 a fost încheiat un contract cu un local din Parcul „Valea Trandafirilor” pentru ca pe 30 august 2020 să avem nuntă cu 150 de persoane. Trebuia să fie alaltăieri nunta. La sfârșitul lunii iunie a acestui an, când a devenit clar că nu poți organiza evenimente de acest gen, la insistența mea, a fost amânată, apoi anulată nunta. Oricum, copiii au vrut să-și oficializeze căsătoria și cu această ocazie au vrut, cu cei mai apropiați oameni, pe 28, să organizeze masă. Nu este nuntă, nici după formă, nici după conținut. Toate regulile impuse de CNESP au fost respectate, inclusiv numeric.

La acest eveniment au participat exclusiv unchii și mătușile fiului meu – sora mea, doi frați și o soră a soției mele. Este evevniment permis. Nu s-a încălcat nimic. Acest subiect îl consider închis. Nu a fost nicio nuntă. A fost în spațiu liber. S-a respectat și distanța, și tot ce este necesar. Faptul că se tratează că este un mesaj de a trata foarte neserios această pandemie este incorect”, a comentat Chicu în cadrul ediției din 1 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, deputatul Radu marian și consilierul municipal Ruslan Verbițchi susțin că au surse care spun că la eveniment au fost peste 100 de persoane. În acest caz au fost depuse denunțuri la Procuratura Generală.

Anterior, CNESP a permis organizarea evenimentelor cu participarea a cel mult 50 de persoane, cu excepția nunților și cumetriilor.