Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce planuri are noul director…

Ce planuri are noul director al BNAA?

Soția fostului președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi a fost numită în funcția de Director Executiv al Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA). Alina Osoianu îl va înlocui pe Mihai Manole, după ce acesta și-a dat demisia.

Noul director a studiat Dreptul la Universitatea de Stat din Moldova și a făcut un masterat în Drept Economic. Potrivit http://xprimm.md/, Alina Osoianu are o experiență bogată în domeniul reglementării și supravegherii în asigurări. Activitatea profesională și-a început-o în 2006 la compania ARTAS, iar din 2007 a ocupat diverse funcții în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Din 2014 a deținut funcția de Șef al Direcției Reglementare și Autorizare Asigurări, Direcția Generală Supraveghere Asigurări, CNPF.

Solicitată de ZdG, Alina Osoianu recunoaște că este abia în prima zi la conducere și nu cunoaște în detalii situația BNAA, dar precizează că probleme majore nu există. „Pot spune că în cadrul Biroului se menține stabilitate în activitatea internă, instituția își îndeplinește obligațiunile în domeniul de gestionare.”

Noul director și-a trasat câteva obiective pentru viitorul apropiat. „În primul rând ne-am propus restabilirea încrederii în rândul partenerilor noștri din cadrul Consiliului Birourilor Carte Verde. De asemenea, oforturile trebuie concentrate spre evitarea suspendării ulterioare a Republicii Moldova din cadrul sistemului internațional Carte Verde.”, declară Alina Osoianu.

Amintim că în ultimii ani au avut loc mai multe conflicte pe piața de Carte Verde din Moldova care au periclitat activitatea BNAA, dar și calitatea de membru al Moldovei în cadrul sistemului internațional Carte Verde.

Astfel, la sfârșitul lunii mai 2015, în cadrul Adunării Generale a Consiliului Birourilor Carte Verde a fost decisă suspendarea Moldovei începând cu 1 octombrie a.c. În vederea redresării situației, autoritățile de la Chișinau și conducerea BNAA au întreprins o serie de măsuri, printre care plata garanției externe în valoare de 4,25 milioane euro către Consiliul Birourilor de la Bruxelles, achitarea datoriilor existente pentru polițele emise pentru Carte Verde, proiecte de modificări legislative și scrisori de garanție etc.

Alina Osoianu precizează că măsurile întreprinse au determinat Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor Carte Verde de a amâna termenul de suspendare a Moldovei din sistemul internațional pâna la data de 1 aprilie 2016. „Acum este esențial de a îndeplini planul de activitate propus de Bruxelles.”
Precizăm că Cartea Verde este un sistem internaţional de asigurare a răspunderii civile ce garantează protecţia părţilor vătămate în cazul producerii unui accident rutier pe teritoriul ţărilor-membre ale sistemului Carte Verde, astfel scutind părțile de plata daunelor produse.

În Moldova sunt 10 companii autorizate să vânda polițe Carte Verde: ACORD Grup, ASITO, DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurări, MOLDASIG, MOLDCARGO, MOLDOVA-ASTROVAZ, KLASSIKA Asigurări, VICTORIA Asigurări și ASTERRA Grup.