Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce (nu) spune Ambasada Turciei…

Ce (nu) spune Ambasada Turciei despre reparația Președinției de la Chișinău

Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA) a desemnat firma care va repara clădirea Președinției R. Moldova. Este vorba despre compania de construții „Sonbay” din Ankara, cea care a propus cel mai mic preț, scrie Agenția guvernamentală Moldpres, cu trimitere la o declarație care i-a fost transmisă de Ambasada Republicii Turcia la Chișinău. În aceeași scrisoare, se precizează că decizia statului turc de a repara edificul prezidențial vine după ce în iulie 2017, Igor Dodon a solicitat acest lucru președintelui Recep Tayyip Erdogan și că aceasta a fost comunicată Guvernului de la Chișinău, „toate procedurile fiind realizate în mod transparent”.

Ambasada Turciei în R. Moldova a transmis informația pentru Moldpres, agenţia informaţională de stat aflată în subordinea Guvernului, la o săptămână după ce Ziarul de Gardă a trimis o solicitare oficială de informații în care cerut date despre motivul statului turc de a repara din  bani proprii instituția prezidențială de la Chișinău, numele firmei, suma contractului și enumerarea lucrărilor exacte care urmează a fi desfășurate. Până la acest moment, ZdG nu a primit vreun răspuns de la Ambasada Turciei la Chișinău.

„Solicitarea lui Igor Dodon a fost aprobată în iulie 2017 de către președintele Recep Tayyip Erdogan, iar în zilele de 22-23 decembrie, Agenția Turcă de Coordonare și Cooperare (TIKA) a desfășurat o licitație conform legislației Republicii Turcia, la care au participat trei companii turcești. Licitația a fost câștigată de compania Sonbay cu sediul la Ankara, care a propus cel mai mic preț.

Decizia statului turc de a repara edificiul președinției Republicii Moldova a fost comunicată autorităților de la Chișinău și, în special, Guvernului, toate procedurile fiind realizate în mod transparent”, se precizează în declaraţia transmisă de Ambasada Turciei, unde mai scrie că la fel ca proiectele de dezvoltare realizate anterior în R. Moldova, Turcia nu va acorda finanțare autorităților moldave, dar că proiectul va fi realizat integral prin intermediul TIKA. Potrivit Ambasadei, „reparația clădirii Preșdinției reprezintă o donație oferită poporului moldav din partea poporului turc”.

Ambasada Turciei, potrivit Moldopres, mai menționează că „relațiile dintre Ankara și Chișinău sunt excelente și Turcia va continua să implementeze proiecte în diverse regiuni ale Moldovei, bazându-se pe relațiile de prietenie și valorile umane și nu pe politică”.

În comunicatul instituției diplomatice nu este scris nimic despre suma care urmează a fi alocată firmei Sonbay din bugetul Turciei pentru ca aceasta să repare președinția de la Chișinău sau ce lucrări urmează a fi realizate.

În iunie 2017, ZdG a scris că Igor Dodon își petrece vacanța împreună cu familia la un hotel de lux  de pe coasta Mării Mediterane. Șeful statului a negat ulterior informația și a declarat că vacanța i-a fost propusă de consula R. Moldova în Antalya, care a infirmat anterior acest lucru. Într-o altă declarație pentru presă, Igor Dodon a afirmat că vacanța pentru familia sa a fost un cadou din partea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.