Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CC s-a expus pe marginea…

CC s-a expus pe marginea deciziei Guvernului de a deschide 125 de secții de votare în diasporă

Curtea Constituțională consideră nefondate sesizările Blocului ACUM și ale Partidul Socialiștilor cu privire la numărul mic de secții de votare deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

În timp de socialiștii susțin că în Federația Rusă au fost deschise prea puține secții de votare, membrii Blocului ACUM au atacat în instanța de judecată Comisia Electorală Centrală, precizând că numărul mic de secții de votare deschise în Vestul R. Moldova încalcă dreptul la vot al cetățenilor din diasporă.

În opinia Curții, pentru a se constata o încălcare a dreptului la vot, trebuie să fie atestată o ingerință în esența acestuia. Astfel, judecătorii constituționali susțin că autorii sesizărilor nu demonstrează cum ar fi afectată esența dreptului la vot prin adoptarea măsurilor contestate. Totodată, Curtea precizează că autoritățile nu sunt obligate de a organiza alegeri peste hotare. Din acest motiv, legislativul și executivul se bucură de o putere discreționară mai mare în privința modului de organizare a acestor alegeri.

„Curtea observă că Guvernul a stabilit numărul de secții de votare care urmează a fi deschise în străinătate. Din perspectiva controlului de constituționalitate, Guvernul nu a afectat esența dreptului la vot al cetățenilor moldoveni cu drept de vot aflați peste hotarele Republicii Moldova, ci dimpotrivă, a întreprins măsuri pentru a asigura posibilitatea votării pentru cetățenii aflați în afara țării”, se menționează în decizia Curții.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie, peste hotarele țării vor fi deschise 125 de secții de votare, adică cu 25 de secții mai mult decât în anul 2016, atunci când au avut loc alegerile prezidențiale.

La alegerile prezidențiale din 2016, votul din diaspora a fost marcat de mai multe neajunsuri. Pe lângă numărul mic de secţii de votare, ceea ce i-a făcut pe concetăţenii noştri să parcurgă distanţe mari pentru a ajunge la vot, în mai multe secţii, cele 3 mii de buletine disponibile au fost insuficiente. În 12 secţii de votare deschise peste hotare au fost utilizate toate buletinele disponibile, iar în alte 6 secţii numărul buletinelor folosite a fost aproape de limita de 3000, numărul maxim de buletine per secţie admis de lege. Cu ore bune înainte de închiderea urnelor, fără buletine de vot au rămas cele două secţii deschise la Moscova, cele două secţii de la Londra şi alte două de la Bucureşti. De asemenea, buletinele de vot s-au epuizat la două secţii din Franţa şi patru din Italia.