Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cazurile grave de COVID-19 vor…

Cazurile grave de COVID-19 vor fi coordonate prin intermediul platformei online de ghidaj tehnic

Începând de astăzi, 1 octombrie, specialiștii din cadrul  secțiilor de terapie intensivă din instituțiile medicale republicane, municipale și raionale vor coordona cazurile grave de COVID-19 prin intermediul platformei online de ghidaj tehnic.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, aceasta va permite comunicarea, inclusiv transmiterea și preluarea datelor, imaginilor și datelor video, între secțiile de terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican și Institutul de Medicină Urgentă cu alte secții de Terapie Intensivă din  spitalele raionale municipale și republicane. În rezultat, tratamentul pacienților extrem de gravi va fi consultat cu specialiștii din cadrul spitalelor terțiare și va fi luată decizia de management a cazului, inclusiv la necesitate transferul pacientului spre instituția de referire.

„În contextul pandemiei COVID-19, digitalizarea sistemului medical este esențială pentru sporirea calității serviciilor medicale prestate pacienților. Implementarea acestei componente va contribui și la optimizarea fluxului pacienților din instituțiile medicale raionale și municipale spre cele republicane.

Astăzi au fost distribuite 20 de tablete, iar în curând vor fi distribuite alte 80 de dispozitive, astfel încât, să fie asigurată legătura cu toate instituțiile medicale  din țară”, a menționat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

„Evoluția procesului patologic în terapie intensivă poate fi fulminant, când trebuie de acționat în regim de urgență și o consultație a unui specialist cu o experiență mai vastă este extrem de utilă, mai ales pentru spitalele raionale ale țării. Din acest considerent, este foarte necesară și binevenită platforma online de ghidaj tehnic”, a subliniat șeful clinicii ATI, SCR , prof. dr. Victor Cojocaru.

Totodată, prin intermediul acestei platforme vor fi desfășurate periodic instruiri și perfecționări pentru medicii din terapie intensivă în managementul cazurilor grave din cauza COVID-19, dar și alte maladii.

MSMPS menționează că 20 de tablete au fost donate de o companie de telefonie mobilă, iar în curând, cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova, vor fi distribuite alte 80 de tablete.