Principală  —  IMPORTANTE   —   CALM, după ce oficiul Cancelariei…

CALM, după ce oficiul Cancelariei de Stat a atacat în instanță decizia CMC de a majora tariful pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun: „Autonomia locală și descentralizarea sunt principii constituționale și trebuie respectate”

Congresul Autorităților Locale din R. Moldova (CALM) consideră că „autoritatea de control a acționat în exces și cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți prin retragerea acțiunii în anulare, adică în spiritul raporturilor de colaborare între APC și APL prevăzute expres de lege”.

Reacția CALM vine după ce hotărârea Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tariful pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost atacată de Cancelaria de Stat (Guvern) în instanța de judecată, solicitând suspendarea și anularea deciziei CMC.


CALM susține că transportul public este „competența autorităților locale” însă, „autoritatea de control, prin interpretări și alegeri selective a prevederilor normative, comite o ingerință în activitatea APL, sugerând indirect ce trebuia să facă consiliul și ce trebuia să facă primarul general”.

„În contextul disputei dintre Primăria municipiului Chișinău și Cancelaria de Stat, ca urmare a aprobării Metodologiei calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, decizie pusă în sarcina primarului general, în calitate de autoritate publică locală executivă și atacată în instanță de către Cancelaria de Stat, CALM constată că activitatea tuturor APL, inclusiv a autorităților mun. Chișinău este garantată prin prisma autonomiei locale și descentralizării serviciilor publice (descentralizării administrative) ca principii constituționale și internaționale (Constituția R. Moldova (art.209) și Carta Europeană a Autonomiei Locale din 15 octombrie 1985).

În afară de aceasta, Legea 436/2006, art.29 (2) stipulează expres: „Primarul, în calitatea sa de autoritate publică executivă, exercită și alte atribuții prevăzute de legislația în vigoare sau delegate/încredințate de consiliul municipal. Altfel spus, primarul este obligat să execute aceasta, dar și alte decizii ale Consiliului Municipal (…). De fapt, în cazul dat, autoritatea locală deliberativă (Consiliul local) a stabilit regulile în domeniul transportului public de pasageri (art. 4 din Legea nr. 435/2006 privind descentralizarea administrativă stabilește că transportul public este un domeniu propriu (descentralizat) al APL), iar primarul (autoritatea locală executivă) le-a aplicat nemijlocit, reieșind din decizia Consiliului Municipal”, menționează reprezentanții CALM.

Pe 27 iunie curent, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat că decizia CMC de a majora tariful pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost atacată de Cancelaria de Stat (Guvern) în instanța de judecată. Solicitați atunci de Ziarul de Gardă, reprezentanții Cancelariei de Stat ne-au comunicat faptul că Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a supus controlului decizia CMC „cu privire la modificarea unor acte normative” și dispoziția primarului general al municipiului Chișinău și a constatat că „actele administrative au fost adoptate cu încălcarea prevederilor legale”. În acest sens, responsabilii din cadrul Cancelariei susțin că au solicitat suspendarea și anularea deciziei CMC.

Pe 13 iunie, CMC a aprobat Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie. Totodată, prin aceeași decizie, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău.

Subiectul cu privire la majorarea tarifului pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost dezbătut de CMC aproximativ o lună. La câteva ore după ce consilierii municipali au aprobat metodologia, pe site-ul Primăriei municipiului Chișinău a fost publicat un comunicat prin care se anunța despre majorarea tarifului pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Astfel, de pe 1 iulie, tariful pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, pentru oraș și suburbii, va fi de 6 lei. Autoritățile municipale au declarat că 200 de mii de pensionari, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Primăria municipiului Chișinău nu a dat asigurări că odată cu intrarea în vigoare a tarifului de 6 lei pentru o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul, cetățenii vor beneficia de condiții mai bune în transportul public.