Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Bolile renale „întineresc”. Cel mai…

Bolile renale „întineresc”. Cel mai tânăr pacient din R. Moldova care necesită transplant renal are 23 de ani

Imagine simbol

Ziua Mondială a Rinichiului este sărbătorită în acest an pe 14 martie. Potrivit datelor OMS, fiecare a zecea persoană din lume suferă de afecțiuni ale sistemului renal. Bolile de rinichi sunt o problemă importantă de sănătate publică și în R. Moldova, fiind caracterizată printr-un nivel sporit de persoane ce suferă de boli cronice renale și persoane ce necesită tratament prin dializă sau transplant renal, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), publicat joi, 14 martie. 

Potrivit ANSP, în anul 2022, în R. Moldova – 285 de persoane au decedat din cauza bolilor aparatului genito-urinar, iar cazurile noi de boală a aparatului genito-urinar au constituit în anul 2022 – 214,5 cazuri la zece mii de locuitori, ceea ce reprezintă o creștere comparativ cu anul 2021 când cazurile noi au reprezentat – 210,1 de cazuri la zece mii de locuitori. 

Bolile renale au „întinerit”

Despre transplantul renal și bolile asociate acestuia, reporterii ZdG au discutat cu Grigore Romanciuc, directorul Agenției de Transplant din R. Moldova. Potrivit lui Grigore Romanciuc, bolile renale au întinerit. În tratamentul cu hemodializă sunt pacienți începând cu vârsta de 18 ani, iar cel mai tânăr pacient din lista de așteptare pentru transplant renal are 23 de ani.

„Cauza întineririi BRC sunt patologiile precum pielonefritele și diabetul zaharat care pot să ducă la insuficiență renală avansată la tineri de până la 30 de ani. Activitatea de transplant în compartimentul transplant renal este foarte diferită de la an la an. Primul transplant renal a fost realizat încă în 1982. În anii prepandemici s-a ajuns la cifre de 20–24 de transplanturi renale anuale, iar în pandemie numărul transplanturilor a diminuat drastic.

În anii prepandemici, lista de așteptare a persoanelor care aveau nevoie de transplant renal era în jur de 30-35 de pacienți anual.

În acest an, în lista de așteptare au fost înregistrați deja zece pacienți. Din numărul total de pacienți care se află în program de dializă, teoretic pot necesita transplant circa 10%. Teoretic, numărul maxim raportat la numărul total de pacienți în dializă ar putea fi în jur de 50-60 de pacienți, dar lista de așteptare nu putem să o facem așa de mare.

Costurile pentru procedura de transplant, procedura pre-transplant, investigații, post transplant și tratamentul imunosupresiv sunt acoperite integral din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Sănătate. Insuficiența donatorilor  este o problemă universală și nu doar pentru R. Moldova. Nu știu dacă există vreo țară care are donatori suficienți”, a menționat Grigore Romanciuc.

În luna februarie – 737 de pacienți au beneficiat de ședințe de hemodializă

Conform Catalogului tarifelor unice pentru serviciile medicale prestate contra plată sau acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală aprobat de Guvern în decembrie 2023  – costul unei ședințe de hemodializă constituie 2168 de lei, iar costul unui transplant renal este de 776 de mii de lei. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, în februarie curent, 737 de pacienți au beneficiat de ședințe de hemodializă. Pentru persoanele asigurate, costurile pentru hemodializă și transplant renal sunt acoperite integral din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Sănătate.

Boala renală cronică – locul 8 în totalul cauzelor de deces la nivel global

Tema Zilei mondiale a rinichiului este „Avansarea accesului echitabil la îngrijire și tratament”. Campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la asigurarea accesului echitabil la tratament și îngrijire adecvată pentru persoanele care trăiesc cu boli de rinichi, pentru a le îmbunătăți calitatea vieții și a amâna progresul bolii.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că Boala renală cronică (BRC) reprezintă pierderea progresivă a funcției renale pentru o perioadă de timp: luni sau ani. Se estimează că 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de această afecțiune. În regiunea europeană, în jur de 100 milioane de persoane suferă de boli renale cronice. Peste 3,1 milioane de oameni și-au pierdut viața în 2019 datorită acestei afecțiuni. BRC fiind clasată pe locul 8 în totalul cauzelor de deces la nivel global. Totodată, se estimează că până în 2040 aceasta ar putea deveni a 5-a cauză de deces de pe glob. Între 5,3 și 10,5 milioane de persoane necesită dializă sau transplant, la nivel global. De menționat, că în ultimele trei decenii, eforturile de tratament pentru BRC s-au concentrat preponderent pe furnizarea de terapii de înlocuire a rinichilor, totodată, descoperirile terapeutice recente oferă oportunități fără precedent de a preveni sau amâna progresul bolii și de a atenua complicațiile, îmbunătățind astfel calitatea vieții persoanelor cu BRC. Pentru o mai bună îngrijire a rinichilor, este necesar să fim mai informați cu privire la cauzele, evoluția și consecințele BRC.

Cauzele care determină deteriorarea rinichilor pot fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala polichistică renală, infecțiile la nivelul rinichilor, blocarea tractului urinar, etc.

Boala cronică de rinichi se consideră „un ucigaș tăcut”, care, în stadiile incipiente, de obicei, nu prezintă simptome vizibile. Pe măsură ce boala se agravează, simptomele pot include: nevoia de a urina mai des, oboseală, slăbiciune, nivel scăzut de energie, pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor, picioarelor, dificultăți de respirație, etc.

Recomandările ANSP pentru menținerea sănătății rinichilor

Fiți activi! Vă va ajuta la menținerea greutății, reducerea tensiunii arteriale și a riscului de BRC; Alimentați-vă sănătos pentru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale; Țineți glicemia sub control! Jumătate din persoanele care au diabet dezvoltă leziuni renale, iar acest lucru poate fi prevenit atunci când glicemia este ținută sub control; Verificați și controlați tensiunea arterială! Hipertensiunea arterială vă poate afecta rinichii; Asigurați-vă un aport suficient de lichide! Este important să ajustați cantitatea de lichide în funcție de efortul fizic, climă, starea de sănătate, sarcină sau alăptare; Nu fumați! Tutunul încetinește fluxul de sânge spre rinichi, ceea ce afectează negativ funcționarea acestora. Fumatul sporește riscul apariției cancerului renal cu 50%. Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice, fără prescripție medicală. Aceste medicamente pot dăuna rinichilor în caz că sunt administrate frecvent. Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc:  diabet, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale de boală renală. ACUM ESTE TIMPUL SĂ ACȚIONĂM cu scopul de a dezvolta capacități pentru asigurarea accesului echitabil la îngrijire și tratament a persoanelor cu boli de rinichi, și a crește gradul de conștientizare a măsurilor de profilaxie.