„Blasfemie și de discreditare”. Reacția Mitropoliei Moldovei la decizia privind scoaterea crucifixului de la MAI

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove menționează într-un comunicat de presă că își exprimă îngrijorarea față de decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării  și Asigurarea Egalității, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de către fostul ministru Andrei Năstase.

„Biserica Ortodoxă din Moldova califică drept nedreaptă și mioapă această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice. Or, prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară.

Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte, din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă.

Din aceste considerente, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale.

Totodată, îndemnăm membrii Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării  și Asigurarea Egalității să-și revizuiască decizia față de acest subiect stringent în care este vizat cultul majoritar din țara noastră”, este menționat în comunicat.

Printr-o decizie luată la 16 decembrie 2019, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a catalogat drept „instigare la discriminare” instalarea crucifixului din incinta MAI. Consiliul a emis o decizie prin care îi solicită lui Andrei Năstase să își ceară scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriul de convingeri religioase, iar Ministerul Afacerilor Interne i se solicită să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției.

Consiliul a subliniat că, prin instalarea crucifixului în holul unei instituții publice, însoțită de declarațiile ministrului, precum că „toți cei care poartă uniforma Republicii Moldova nu ar putea mișca nici măcar un grăunte fără puterea lui Dumnezeu și a Sfintei Cruci”, ar constitui acel comportament prin care un demnitar public, prin autoritatea sa, intenționat ar fi încercat să impună „celor care poartă uniforma Republicii Moldova” convingerea religioasă pe care o împărtășește.

„Consiliul este de opinia că expunerea simbolurilor religioase în instituțiile publice transmite indirect mesajul precum că toți angajații instituției împărtășesc o anumită religie, ceea ce ar putea deranja din punct de vedere spiritual/emoțional alți angajați ai ministerului, care împărtășesc alte religii inclusiv pe cei atei. Astfel, prezența simbolurilor religioase în instituțiile publice în care interacționează persoane cu viziuni diferite, nu ar trebui să fie acceptată. Consiliul notează că renunțarea la astfel de simboluri ar contribui la menținerea neutralității serviciului public și a principiului secularismului, asigurând, în egală măsură, coabitarea persoanelor cu viziuni diferite, ceea ce ar menține nivelul de toleranță necesar într-o societate democratică”, este precizat în decizia luată de Consiliu la 16 decembrie.

Decizia Consiliului poate fi însă cotestată la Judecătoria Chișinău. Contactat telefonic de Ziarul de Gardă, Andrei Năstase a declarat că nu a citit încă decizia Consiliului, așa că va reveni ulterior cu o reacție.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *