Principală  —  IMPORTANTE   —   „Avem pâine, avem ziare, avem…

„Avem pâine, avem ziare, avem cărți, dar ei oricum se bucură mult de fiecare vizită”

Acțiunea „Un ziar ca o pâine caldă” a ajuns joi, 18 noiembrie, la Centrul republican de Plasament pentru Invalizi și Persoane cu Dizabilități. În curtea instituției ne-am întâlnit cu mai mulți beneficiari ai Centrului, oameni cu o experiență de viață deosebită, care, în virtutea diferitor circumstanțe, au ajuns să aibă nevoie de susținere, ajutor și îngrijiri speciale.

De cinci ani de zile, Olga Severin este medic aici, având în total 47 de ani de experiență de muncă în domeniul sănătății. Ea ne spune că „procentul celor care citesc nu-i atât de mare. Vreo 30% sunt cu patologii cognitive severe. Au dereglări destul de pronunțate. Sunt dintre cei care suferă cu văzul… Anul acesta toţi cei cu probleme au fost programați la intervenții oftalmologice”.

Directorul Gheorghe Bejenari spune că toți beneficiarii au în camere televizoare, „avem pâine, avem ziare, avem cărți, dar ei oricum se bucură mult de fiecare vizită”.

Eugenia Fărâmă, o cititoare fidelă a ZdG, spune că dacă ar fi să aleagă dintre o pâine și un ziar, nu știe exact ce ar prefera. „Pentru mine, ZdG este un prieten foarte apropiat, care mă susține foarte mult… Mie îmi place totul, pentru că reușiți să cuprindeți și satele, și orașele. Cuprindeți toată lumea, mai bogată și mai săracă, și sunteți pentru toți”, explică Eugenia.

Alături, în curte, ținând în mâini o pâine de la „7 Spice” și câteva numere de ZdG, îl cunoaștem pe Ilie Tihon. Ne spune că, de vreo 20 de ani, Centrul de plasament a devenit casa sa. „Sunt din Cernăuți, dar am venit în Moldova din 1966. Am fost învățător, am făcut școli medii prin raionul Căușeni… Am predat limba română, am predat limba franceză și muzica – fluierul. Eu sunt fluierist. Cânt de la vârsta de 5 ani”, își povestește viața profesorul Ilie Tihon. „Gazeta preferată – descoperă tot ce este bun, ce este rău…”, ne spune una dintre beneficiarele Centrului. Altcineva, alături, după ce a ascultat declarațiile celorlalți, completează: „Cum să nu-l citesc? Totul mi-i interesant, despre ce se face la noi, în țara noastră. Trebuie să trăiești cu aceasta. Privesc televizorul și citesc”.

Altă doamnă, obosită la chip, își spune gândul: „Eu Biblia citesc mai mult…”.

La Centrul republican de Plasament pentru Invalizi și Persoane cu Dizabilități sunt cazate 180 de persoane. Majoritate sunt aici, pentru că au rămas singuri și nu are cine să le poarte de grijă. Un număr mare de beneficiari sunt imobilizați la pat. Deși, potrivit administrației Centrului, pacienții de aici sunt asigurați cu de toate pentru o viață decentă, fiecare dintre ei se bucură întotdeauna de vizitele unor oameni generoși, care încearcă să le producă bucurii.

Astăzi, 25 noiembrie, acțiunea „Un ziar ca o pâine caldă, inițiată de ZdG și „7 Spice”, va ajunge la beneficiarii Fundației de Binefacere „Casa Providenței”.