Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile promit câte 16.000 de…

Autoritățile promit câte 16.000 de lei pentru medicii și polițiștii infectați cu virusul COVID-19. Măsurile suplimentare care urmează a fi adoptate

Autoritățile pregătesc măsuri suplimentare de susținere a angajaților afectați pe perioada stării de urgență. Despre aceasta a anunțat luni, 30 martie, președintele R. Moldova, Igor Dodon, după ședința săptămânală cu premierul și speakerul.

Astfel, statul va restitui impozitele pentru salariile angajaților în proporție de 100% pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea pe perioada stării de urgență. Totodată, pentru alte întreprinderi statul va compensa 60% din impozite. În același timp, fondurile de șomaj au fost majorate pentru persoanele aflate în șomaj tehnic care au activat în ultimele nouă luni, iar angajații care nu au lucrat această perioadă se pot adresa pentru a obține salariul minim garantat pe economie peste 2700 de lei, a menționat Dodon.

„Exanimăm posibilitățile și ce mecansime vom lansa suplimentar pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a sectorului real al economiei. Ne dorim ca aceste măsuri să fie aplicate din aprilie. Modificările vor fi elaborate de Guvern și propuse spre aprobare”, a precizat șeful statului.

De asemenea, potrivit președintelui țării, a fost decis ca angajații din sectorul public – medicii, asistenții medicali, polițiștii, vameșii – infectați cu virusul COVID-19, peste 70 de persoane, să primească un suport financiar unic de 16.000 de lei de la stat.

În același timp, el a amintit măsurile decise anterior: băncile și organizațiile de microfinanțare vor asigura reeșalonarea creditelor; impozitele pentru trimestrul I au fost amânate; ANRE a decis ca pentru neachitarea facturilor nu vor fi aplicate sancțiuni sau deconectări, facturile pentru luna martie vor fi livrate pe etape, iar din 1 aprilie pensiile vor fi aduse la domiciliu.

Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență pentru perioada 17 martie – 15 mai. Până duminică, 29 martie, au fost înregistrate 263 de cazuri de infectare cu virusul de tip nou COVID-19.