Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile din R. Moldova emit…

Autoritățile din R. Moldova emit cod galben de alertă la nivel național cu privire la noul coronavirus

Autoritățile din R. Moldova au emis Cod galben de alertă la nivel național cu privire la epidemia cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la ședința Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică.

„Se ia act de informația prezentată de ministerul Sănătății privind situația epidemiologică la infecția cu noul coronavirus de tip nou, măsurile de prevenire și răspuns.

Se constată gradul de alertă, COD GALBEN, la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu Covit-19, existând risc scorit de declanșare a urgenței de sănătate publică în conformitate cu hotărârea Guvernului 1431 din 2016, se va asigura implementarea continua a deciziilor din hotărârea Comisiei Naționale extraordinare de Sănătate Publică din data de 9 februarie 2020.

Autoritățile naționale responsabile: ministerul de Externe, Departamentul Poliția de frontieră, ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal, AAC, Aviainvest, Aeroportul Internațional Chișinău, Calea Ferată din R. Moldova, administrația portului internațional Giurgiulești, conducătorii Gărilor Auto cu rute internaționale, în limita competențelor, vor continua realizarea măsurilor de prevenire și control conform atribuțiilor specifice în conformitate cu prevederile regulamentului sanitar internațional. Operaționalizarea planului de intervenție în urgențe de sănătate publică în punctele de trecere a frontierei în cazul persoanelor care revin din zonele, țările afectate”, a comunicat ministrul Sănătății.

Autoritățile moldovene suțin că au întreprins mai multe măsuri în contextul de protecție și prevenire a coronavirusului. Pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare cu noul coronavirus.

Luni, 24 februarie, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat că în contextul ultimelor evenimente cu privire la răspândirea noului coronavirus, în special în Italia, pe aeroportul Internațional de la Chișinău urmează să mai fie instalat un scaner, iar fiecare pasager care va ajunge pe aeroport va fi supus verificărilor.