• Cum sunt verificați pasagerii care ajung din Italia pe aeroportul de la Chișinău

  Cum sunt verificați pasagerii care ajung din Italia pe aeroportul de la Chișinău
  de
  24 februarie 2020 | 10:28

  Autoritățile moldovene suțin că au întreprins mai multe măsuri în contextul de protecție și prevenire a coronavirusului. Pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare cu noul coronavirus.

  Luni, 24 februarie, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a anunțat că în contextul ultimelor evenimente cu privire la răspândirea noului coronavirus, în special în Italia, pe aeroportul Internațional de la Chișinău a fost instalat un scaner, iar fiecare pasager care va ajunge pe aeroport va fi supus verificărilor.

  „La aeroport este instalat un termoscaner, iar astăzi va mai fi instalat unul. Toți călătorii care vin din Italia, în primul rând, dar și din toate țările o să fie verificați”, a declarat Chicu.

  Tot Chicu susține că nicio persoană care vine din Italia, acolo unde este stare de alertă, și ajunge pe aeroportul din Chișinău nu va fi plasată în carantină, la spital. Acest lucru se va întâmpla doar dacă pasagerul va prezenta simptome de îmbolnăvire.

  „Carantina presupune supravegherea la domiciliu a persoanelor respective, nu este sens și nu este posibil toate persoanele care circulă sau trec frontiera de stat să le internăm în spital pentru perioadele respective de carantină și nici nu face nimeni lucru acesta. Lucru acesta se face atunci când sunt temeiuri clare că poate fi contaminată o persoană. Spitalul de Boli Infecțioase de la Toma Ciorbă are pregătit saloane, are pregătit tot, în caz de necesitate”, a mai declarat Chicu.

  Între timp, Poliția de Frontieră e emis o notă prin care anunță măsurile întreprinse la punctele de trecere.

  „Poliția de Frontieră, fiind prim filtru de detectare, notificare, prevenire și control a cazurilor probabil de infectare cu simptomatologia bolii de “import” – Coronavirus, a întreprins și va continua să implementeze toate măsurile necesare, în limita competențelor, pentru a exclude riscul transmiterii transfrontaliere a pericolului biologic, cu impact negativ asupra sănătații publice.

  Astfel că pentru protecția individuală a polițiștilor de frontieră, în punctele de trecere a frontierei au fost transmise mănuși, măști și soluții dezinfectante pentru mâini. Totodată, s-a solicitat maximă vigilență din partea polițiștilor de frontieră, aflați în prima linie de control. În acest sens, dacă în fluxul de călători vor fi observate persoane care prezintă simptome ale bolii (tuse și respirație îngreunată) inclusiv după efectuarea termometriei se înregistrează febră, vor fi izolate în camere special amenajate și anunțată de urgență Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

  La solicitarea Poliției de Frontieră, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare.

  Reiterăm îndemnul către persoanele care revin în țară și care prezintă simptomatica bolii, să contacteze de urgență Agenția Națională de Sănătate Publică, tel.: 080012300”.

  Situație critică în Italia

  Trei italieni sunt primii europeni răpuși de coronavirus. Este vorba despre un bărbat și două femei, care provin din localități mici de munte.

  În regiunile Lombardia şi Veneto, unde trăiesc și comunități mari de români, autorităţile au luat măsuri speciale de prevenție. Au declarat carantină în zece localităţi, au închis școlile și anulează orice manifestaţii publice. 

  Oficialii italieni sunt în alertă mai ales că numărul cazurilor de îmbolnăvire s-a dublat în numai 24 de ore. 100 de persoane au fost testate pozitiv.

  Guvernul italian interzice, prin decret, accesul şi părăsirea a 11 localităţi

  Executivul italian a aprobat, sâmbătă noapte, o serie de măsuri extraordinare pentru a încerca să oprească răspândirea coronaviruslui în nordul ţării. Până în prezent, aici au fost înregistrate două decese şi 76 cazuri de infectare.

  Între măsurile luate se numără interdicţia de a intra şi de a părăsi 11 localităţi considerate epicentrul epidemiei.

  Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a trecut de 79.000, iar numărul deceselor este de 2.619, 27 fiind în afara Chinei, conform CNN.

  MAIL AUTOR c@gmail.com
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina își șistează activitatea

  Alte două puncte de trecere a frontierei „Criva- Mamaliga” (rutier) și „Mirnoe – Tabaki” (rutier) își sistează, temporar, activitatea. Cele două puncte vor fi nefuncționale din data de 7 aprilie 2020, începând…
  Două puncte de trecere a frontierei cu Ucraina își șistează activitatea

  Mediciniștii – voluntari în lupta cu noul tip de coronavirus

  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova informează că la scurt timp după ce a fost declarată stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, studenții…
  Mediciniștii – voluntari în lupta cu noul tip de coronavirus

  Chișinăul va înflori. În plină criză pandemică, Asociația Spații Verzi a cumpărat flori pentru oraș în sumă de circa 700 de mii de lei

  În timp ce autoritățile au deschis conturi pentru colectarea donațiilor pe timp de pandie, una dintre întreprinderile municipale a încheiat contracte pentru achiziționarea florilor. Conform informațiilor dispon…
  Chișinăul va înflori. În plină criză pandemică, Asociația Spații Verzi a cumpărat flori pentru oraș în sumă de circa 700 de mii de lei

  11 ani de la protestele generației „7 aprilie 2009”

  Astăzi, marți, 7 aprilie 2020, se împlinesc 11 ani protestele care au urmat scrutinului din 5 aprilie 2009. Rezultatele alegerilor parlamentare, care arătau victoria Partidului Comuniștilor din R. Moldova și 60…
  11 ani de la protestele generației „7 aprilie 2009”

  Premierul Angliei, Boris Johnson, infectat cu coronavirus, internat la terapie intensivă

  Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a fost transferat la secția de terapie intensivă a spitalului în care este internat, scrie BBC. Boris Johnson a fost confirmat cu coronavirus în urmă cu 10 zile. Pr…
  Premierul Angliei, Boris Johnson, infectat cu coronavirus, internat la terapie intensivă

  „Tatăl meu a fost lăsat să moară singur acasă”. Fața nevăzută a crizei provocate de Covid-19 în Italia

  În luna martie, au murit 5.400 de oameni în provincia Bergamo, epicentrul pandemiei de coronavirus din Italia. De șase ori mai mulți decât în luna martie a anului trecut, relatează Reuters. Acesta e rezultatul…
  „Tatăl meu a fost lăsat să moară singur acasă”. Fața nevăzută a crizei provocate de Covid-19 în Italia