Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile au testat traversarea frontierei…

Autoritățile au testat traversarea frontierei de stat Leușeni – Albița printr-o „oprire unică”: „Exercițiul s-a încheiat cu succes”

Sursa: mai.gov.md

Autoritățile de frontieră și vamale din R. Moldova și România au pus în aplicare luni, 10 aprilie, în regim de testare, controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat.

Astfel, pe durata exercițiului de testare, procedurile de control la traversarea frontierei de stat, pe direcția de ieșire din R.Moldova, au fost efectuate în cadrul infrastructurii punctului de trecere a frontierei Albița, amplasat pe teritoriul României. 

„Exercițiul s-a încheiat cu succes, fără ca traversarea frontierei de stat să fie periclitată sau îngreunat. În continuare, se vor face ultimele ajustări ale infrastructurii necesare, dar și a procedurilor interne pe partea română pentru intrarea în vigoare a Acordului bilateral”, se arată în comunicatul MAI.

Ministerul menționează că acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat în punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița, pe sensul de intrare în România, a fost inițiat „din nevoia ambelor state de a avea mecanisme noi și complexe, pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”.

Acordul între R. Moldova și România privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere al frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România, a fost semnat joi, 9 februarie, de către ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Ana Revenco și ministrul Afacerilor Interne al României, Lucian Bode.

Potrivit autorităților, controlul coordonat va demara de îndată ce vor fi finalizate toate procedurile interne, atât în R. Moldova, cât și în România și pregătirea infrastructurii necesare.

Documentul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parțial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.

ZdG a scris că Executivul a aprobat miercuri, 1 februarie, semnarea Acordului între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României.