Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile anunță că vor întreprinde…

Autoritățile anunță că vor întreprinde mai multe acțiuni la Aeroportul Internațional Chișinău în contextul multiplelor alerte false cu bombă

Patrule ale Poliției de Frontieră, Inspectoratului General de Poliție (IGP), Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) și ale Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) vor asigura paza și protecția Aeroportului Internațional Chișinău și a proximității acestuia, începând de vineri, 29 iulie, în contextul alertelor zilnice cu bombă, anunță Poliția de Frontieră.

„Măsura a fost decisă ca urmare a incomodității create pasagerilor, perturbării orarului de zbor, aglomerării aeroportului, toate fiind din cauza alarmelor false cu explozive repetate”, menționează autoritățile.

Totodată, Poliția de Frontieră precizează că vor fi instituite măsuri suplimentare cu privire la protejarea pasagerilor și a personalului din aeroport, care vor fi aplicate gradual. 

„Măsurile vor fi date publicității pe toate canalele de informare în masă, astfel încât cetățenii să ajungă în timp util la zborul planificat și să călătorească în siguranță”, notează sursa citată.

Oamenii legii au fost sesizați vineri, 29 iulie, la ora 10:40, despre o alertă de minare a Aeroportului Internațional Chișinău. Ofițera de presă a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu a comunicat pentru Ziarul de Gardă că amenințarea a parvenit prin e-mail.

Câteva ore mai târziu, după verificarea obiectivului, oamenii legii au anunțat că alerta s-a dovedit a fi falsă.

În scopul descurajării fenomenului de anunțare a minării unor clădiri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat anterior că propune sporirea pedepsei cu închisoarea și mărirea amenzilor pentru cei care anunță alerte false cu bombe. Potrivit MAI, propunerea de modificare a Codului penal a fost transmisă Cancelariei de stat, care conform prevederilor legale o va înainta Parlamentului R. Moldova spre adoptare.

Astfel, potrivit unei note informative a MAI, dacă până în prezent anunțul cu bombă era pedepsit cu închisoarea de până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.

De asemenea, potrivit MAI, „articolul în redacție nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanțe agravante în care pedepsele ajung până la maximum 12 ani de lipsire de libertate”.