Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Audieri publice în Parlament privind…

Audieri publice în Parlament privind cazurile de violență, definirea juridică a fenomenului de femicid și măsurile care urmează a fi întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în R. Moldova

Sursa: Parlament/Flickr.com

Parlamentul a anunțat organizarea audierilor publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în R. Moldova. Discuțiile vor avea loc în Parlamentul R. Moldova pe data de 30 aprilie, ora 13.00.

Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, în ședința plenară de joi, 25 aprilie, a menționat că, deși în ultimii ani în R. Moldova au fost întreprinși pași importanți în ceea ce privește asigurarea și protejarea drepturilor victimelor violenței în familie și a infracțiunilor privind viața sexuală, în cazul comiterii unui omor asupra femeii, victimă a violenței în familie, victimă a violenței sexuale, urii sau misoginie – cadrul normativ oferă o abordare generală, lipsită de individualizare bazată pe caracteristici distincte.

„În anul 2002, 24 de femei și-au pierdut viața, iar în anul 2023 au fost înregistrate 21 de cazuri de acest gen. Facem apel către toate părțile interesate în vederea necesității definirii juridice a fenomenului de femicid și măsurile care urmează a fi întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în R. Moldova.

Voi repeta de fiecare dată că victima nu are nici o vină. Este de datoria noastră să asigurăm ca justiția să prevaleze în toate cazurile de violență. Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie.

Fiecare femeie din Republica Moldova trebuie să se simtă în siguranță, fie acasă, la muncă, pe stradă sau în orice alt loc. Reconfirmăm angajamentul nostru în lupta cu violența de orice formă”, a spus vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman.

La audieri sunt invitați reprezentanții autorităților în domeniu, al instituțiilor publice, ai societății civile.