Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Au fost rambursate 80% dintre…

Au fost rambursate 80% dintre datoriile Air Moldova. Concluziile raportului de audit cu privire la privatizarea companiei

Foto: Facebook/Air Moldova

Raportul auditului conformității procesului de privatizare al „Air Moldova” denotă faptul că întreprinderea a fost vândută la un preț mult prea mic, iar unele etape ale procesului de privatizare au fost realizate într-un mod accelerat, fapt care trezește suspiciuni. Totodată, noii proprietari ai companiei au reușit să acopere circa 80% dintre datorii doar din veniturile Air Moldova, fără a efectua investiții în acest sens, așa cum prevedea contractul de privatizare.

Auditul a relevat că în decurs de un an de la privatizare, noul management a asigurat achitarea în proporție de 83% a datoriei de 1,122 miliarde lei, datorie înregistrată în momentul semnării contractului. Datoria a fost însă acoperită din activitatea internă a companiei, fără implicarea investițiilor din parte noilor proprietari.

„Investitorii au plătit datoria din activitățile Air Moldova. Nu au făcut nicio investiție. Baza pentru acest business nu a fost schimbată. De aici, eu îmi pun o întrebare. Dacă din activitatea proprie a companiei, fără pic de investiții, compania a fost capabilă să achite datoriile, atunci mă întreb, trebuia privatizată compania? A fost atât de dramatică situația financiară? A fost o situația de intrare în faliment, sau nu chiar?”, a declarat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, după prezentarea raportului auditului.

Auditorii au constatat că modul de gestionare a întreprinderii de stat Air Moldova, de către factorii decizionali, nu a contribuit la administrarea corectă și corespunzătoare a companiei aeriene. 

„Lipsa măsurilor de monitorizare și evaluare a poziției financiare reale a întreprinderii au determinat luarea unor decizii nechibzuite care au afectat stabilitatea financiară a întreprinderii, determinând îndatorarea și direcționarea companiei către faliment. Lipsa informațiilor obiective, urmare a împiedicării desfășurării misiunilor de audit a rapoartelor financiare pe parcursul anilor 2014 – 2017, au condiționat instituțiile de resort să scoată la privatizare unicul operator aerian”, este menționat în raportul de audit.

Air Moldova, privatizată cu abateri de la cadrul normativ

Totodată, urmare a activităților de audit desfășurate s-a stabilit că organizarea procesului de privatizare a fost realizat cu abateri de la cadrul normativ, iar deficiențele au influențat modul de evaluare a obiectului supus privatizării, astfel încât prețul bunului expus să nu reprezintă prețul real de pe piață care urma a fi obținut de către stat în urma comercializării companiei prin concurs comercial, unde punct de referință în atribuirea contractului îl reprezintă cel mai mare preț.

„Ambiguitățile și lacunele cadrului normativ au oferit prosibilitate factorilor de decizie implicați în procesul de deetatizare al patrimoniului public să selecteze procedeele cele mai convenabile de stabilire a condițiilor de privatizare. Astfel, Făcând uz de reformale instituționale și „lipsa” interesului investițional față de complexul patrimonial scos la privatizare, vânzătorul a declarat vândut operatorul aerian național către unicul agent economic participant la concurs, care a oferit pentru air Moldova 50 mil lei”, menționează auditorii.

În concluzie, președintele Curții Constituționale a menționat privatizarea companiei a fost realizată legal, însă legislația este pe alocuri ambiguă și contradictorie.

Air Moldova a fost achiziționată în octombrie 2018 de către compania Civil Aviation Group SRL, fondată cu câteva zile înainte de licitaţie. Tranzacţia a fost criticată de opoziţie şi experţi, ca urmare a procedurilor netransparente, dar autorităţile au susţinut că nu aveau o altă soluţie pentru o companie în prag de faliment.