Principală  —  IMPORTANTE   —   Atelierul unei deputate produce măști…

Atelierul unei deputate produce măști din țesătură pe timp de pandemie. Cum justifică aceasta prețul aplicat

În timp ce a devenit practic imposibil să mai găsești măști de protecție în farmaciile din țară, mai mulți antreprenori au decis să profite de pe urma pandemiei și să producă măști din țesătură. Astfel de articole pot fi găsite la mai mulți producători autohtoni, inclusiv și la atelierul care poartă numele deputatei partidului Platforma DA, Arina Spataru. Atelierul deputatei a început să confecționeze măști acum două săptămâni, iar prețul unei bucăți este de 18 lei.

Contactată telefonic de Ziarul de Gardă, deputata ne-a comunicat că în prezent, de afacere se ocupă soțul și fiul său care își face studiile în România, iar acum, pe timp de pandemie, a revenit acasă.

Cât privește costul pe care unii cetățeni îl consideră exagerat în această perioadă, deputata spune că prețul este determinat de lipsa de țesături de bumbac.

„Atelierul nostru importează țesături pentru costume, paltoane, rochii de seară. Noi nu deținem țesături de bumbac. Când fiul s-a apucat să producă aceste măști s-a ciocnit cu problema de a găsi aceste stofe. A fost greu să găsim aceste țesături pentru că, în mod normal, este nu mai pot fi acum importante”, spune deputata, menționând că un metru de țesătură costă în jur de 85 de lei.

Întrebată cum s-a ajuns la acest preț de 18 lei, Arina Spataru spune că în costul de producere intră prețul țesăturii, furniturii, căldurii, luminii, salariilor și impozitelor.

„Noi ne străduim să nu exagerăm pentru că înțelegem foarte bine. Înțelegem că nu avem niciun drept moral să exagerăm cu aceste prețuri. Deocamdată, oamenii sunt mulțumiți”, precizează deputata partidului Platforma DA, menționând că atelierul a donat măști și pentru două centre a medicilor de familie.

Cheltuielile pentru o mască, invocate de Arina Spataru:

  • materie primă: – 4.5 lei stofă;
  • elastic 0.44 lei;
  • ață 0.3 lei.
  • Cheltuieli salariale aferente producției – 10,23 lei ( include impozitele pe salariu, și taxele pentru asigurarea medicala obligatorie, contribuții în fondul social)
  • Cheltuieli indirecte de producție aferente activității (lumina, gaz, deșeuri, canalizare, apă, telecomunicații, inclusiv petrol) – 1,6 lei;
  • Cheltuieli contabilitate (avem contract cu o companie care prestează servicii de contabilitate și audit) -0.47 lei; – impozit pe venit – 0.7 lei; – amortizare (utilaj, active imobilizate, etc.) 0.24 lei.
Foto: Facebook/Atelier Arina Spataru