Principală  —  IMPORTANTE   —   „Atacuri necanonice ale Sinodului Patriarhiei…

„Atacuri necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”. Biserica Ortodoxă Rusă sare în apărarea Mitropoliei Moldovei

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat „dezacordul puternic” față de hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 privind înființarea „Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina” și nerecunoașterea valabilității pedepselor canonice impuse preoților care au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Biserica Ortodoxă Rusă califică aceste hotărâri drept „atacuri necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”.

Într-o decizie aprobată după ședința din 12 martie, la care a participat inclusiv Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, prezidat de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a afirmat „cu profund regret” că hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române sunt în contradicție directă cu canoanele sacre și își exprimă „dezacordul puternic” față de aceste decizii.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse mai punctează că „dacă (aceste hotărâri – n.r.) vor fi puse în aplicare în continuare, vor avea inevitabil consecințe grave atât pentru relațiile bilaterale ale Bisericii Ortodoxe Ruse și Române, cât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în ansamblu”.

Biserica Ortodoxă Rusă mai spune că, de fapt, „clerul ortodox român revenit la Mitropolia Basarabiei” nu i-a aparținut niciodată Sinodului Bisericii Ortodoxe Române și nici Patriarhiei Române în ansamblu.

Tot prin decizia din 12 martie, Biserica Ortodoxă Rusă spune că încredințează Preasfințitului Părinte Mitropolit Antonie de Volokolamsk, Președintele Departamentului pentru Relații Externe Bisericești, să studieze în continuare „problema acțiunilor Patriarhiei Române și să prezinte prompt propuneri spre examinare de către Sfântul Sinod”.

Totodată, Sinodul își exprimă sprijinul „pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană și Biserica Ortodoxă din Moldova, Primii lor Ierarhi, episcopat, cler, monahi și laici în legătură cu atacurile necanonice ale Sinodului Patriarhiei Române”.

Mitropolia Moldovei a emis un comunicat de presă în seara zilei de duminică, 10 martie, în care anunța despre faptul că Mitropolit Vladimir a oficiat o liturghie în biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova.

În nota informativă citată, reprezentanții BOM n-au menționat durata vizitei acestuia pe teritoriul Federației Ruse și nici agenda activităților Mitropolitului.

Ultima vizită anunțată a Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir, în Rusia a fost în decembrie 2023, în ajunul Crăciunului pe stil nou.