Principală  —  IMPORTANTE   —   Asociația Promo-LEX: Capacitatea de detenție…

Asociația Promo-LEX: Capacitatea de detenție este depășită în mai multe penitenciare din R. Moldova

Capacitatea de detenție este depășită în mai multe penitenciare din R. Moldova. Astfel, în șase penitenciare din 17, populația penitenciară depășește plafonul de detenție, iar rata de încarcerare în R. Moldova este cu peste 25% mai mare decât media europeană, anunță Asociația Promo-LEX.

Potrivit Asociației, la fel ca și în anii precedenți, cel mai afectat de fenomenul supraaglomerării este Penitenciarul Nr. 13 din Chișinău. Aici, plafonul de detenție este de 570 persoane.

În realitate însă, sunt deținute 948 de persoane. Astfel, se înregistrează o suprapopulare de 378 persoane.

„Fenomenul de supraaglomerare accentuează mai multe probleme grave din sistemului penitenciar din R. Moldova, printre acestea se numără și condițiile precare de detenție.

Asociația Promo-LEX constată că, în pofida numeroaselor recomandări formulate de mai multe organizații internaționale, dar și a eforturilor de a îmbunătăți condițiile de detenție în penitenciarele din R. Moldova, suprapopularea acestora rămâne a fi o problemă actuală, care necesită soluții imediate.

Măsurile pentru soluționarea problemei reducerii supraaglomerării și îmbunătățirii condițiilor de detenție urmează a fi centrate pe 3 direcții: modificări legislative cu privire la reducerea populației penitenciare; îmbunătățirea condițiilor de detenție; facilitarea aplicării sancțiunilor non privative de liberate”, susțin reprezentanții Promo-LEX.

Potrivit Raportului privind activitatea sistemului administrației penitenciare pentru anul 2022, publicat de Administrația Națională a Penitenciarelor din R. Moldova (ANP), pe parcursul anului trecut, serviciile abilitate au efectuat un șir de intervenții, printre care: percheziții, activități speciale, acțiuni de prevenire a introducerii obiectelor/substanțelor interzise, operațiuni de descoperire/curmare a infracţiunilor ce s-au pregătit/săvârşit în penitenciar.

Astfel, potrivit ANP, au fost efectuate 15102 percheziții, din care: planificate – 7291 şi inopinate – 7811 (în 2021 au fost efectuate 12107 percheziții, din care, planificate – 5176 și inopinate – 6931).