Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Asociația Națională a Restaurantelor și…

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova, îngrijorată de faptul că domeniul HoReCa este etichetat ca focar COVID-19

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova(MĂR) se arată îngrijorați de faptul că în urma controalelor inopinate, care au avut loc în weekend, atât autoritățile, cât și unele surse mass-media au utilizat generalizări și au etichetat domeniul HoReCa drept un focar de COVID. Reprezentanții asociației susțin că acest fapt nu corespunde realității.

Potrivit MĂR, de la începutul pandemiei provocate de COVID-19 și până astăzi, Asociația și-a arătat mereu deschiderea și a demonstrat în repetate rânduri autorităților, că este un partener de încredere.

„Întotdeauna am optat pentru un dialog constructiv, pe subiecte ce afectează activitatea domeniului HoReCa. Din păcate, nu întotdeauna am fost auziți și ascultați. Fapt ce a dus la o serie de decizii confuze ale autorităților, adoptate cu multe scăpări.

Ne îngrijorează că, în urma controalelor inopinate, care au avut loc în weekend, atât autoritățile, cât și unele surse mass-media au utilizat generalizări și au etichetat domeniul HoReCa drept un focar de COVID. Fapt ce nu corespunde realității. Aceste declarații nu fac decât să știrbească imaginea domeniului în care activăm și să descurajeze, atât agenții economici și angajații, care încearcă să facă față acestei crize fără precedent, cât și oaspeții localurilor. Existența unor încălcări, admise de unii agenți economici, reprezintă urmările deciziilor confuze, adoptate cu multe scăpări de către autoritățile competente, care trebuie să își asume responsabilitatea pentru acestea.


Ne îngrijorează faptul că, prin aceste declarații, se încearcă din nou aducerea domeniului HoReCa într-o zonă de incertitudine sau în fața unor noi decizii restrictive, chiar și până la sistarea activității localurilor de alimentație publică”, susțin reprezentanții Asociației.

Unul din principiile de bază ale activității HoReCa este respectarea cu strictețe a măsurilor sanitare. Sănătatea și siguranța oaspeților a fost și rămâne o prioritate majoră, atât în pandemie, cât și până la ea.

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chişinău a dispus, în şedinţa din 20 noiembrie, Direcţiei de poliţie şi Centrului de Sănătate Publică Chişinău să facă verificări inopinate în pieţe, magazine, centre comerciale, restaurante, săli de sport etc., pentru a vedea dacă se respectă măsurile de sănătate publică (termometria corectă a vizitatorilor, purtarea măştilor de protecţie, respectarea distanţei fizice, disponibilitatea dezinfectanţilor etc.).

Despre controalele inopinate a anunțat și primarul general, Ion Ceban, în cadrul unei ședințe online cu pretorii, care a avut loc vineri, 20 noiembrie.