Principală  —  Ştiri  —  Social   —   API a premiat câştigătorii concursurilor…

API a premiat câştigătorii concursurilor destinate jurnaliştilor şi elevilor

La 24 decembrie 2015, Asociaţia Presei Independente (API) a anunţat rezultatele şi a premiat câştigătorii a
două concursuri de promovare a drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii: unul pentru instituţiile mass-media şi altul pentru elevii claselor superioare de la 11 licee din ţară.

La concursul destinat jurnaliştilor, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie-octombrie 2015, au participat 18
colaboratori de la diferite instituţii mass-media naţionale şi locale/regionale care au prezentat 51 de articole şi
reportaje. Juriul a remarcat calitatea documentării subiectelor jurnalistice şi a selectat opt câştigători la trei categorii de instituţii media.

La categoria presa scrisă/online, premiul întâi a fost câştigat de Olga BULAT de la „Ziarul de Gardă”, pentru articolele: „Declarată inaptă mintal, nu mai poate demonstra contrariul”, „Mamele copiilor cu nevoi speciale: „Statul, în loc să ofere sprijin, procedează invers”, „Antidiscriminare în R. Moldova există doar pe hârtie”.

Câştigătoare a premiului doi a fost desemnată Svetlana ŞALBEROVA de la portalul www.MyBusiness.md pentru articolele: „Să lucrezi pentru tine, nu pentru „un nene””, „Un cârlig de rufe a adus succes”, „Magazinul de handmade „Art Story” – un bun început”.

Premiul trei le-a revenit Nataliei PETRUSEVICI, de la ziarul „SP” din Bălţi, pentru articolele: «Нарушение прав пациентов или манипулирование ими?» („Încălcarea drepturilor pacienţilor sau manipularea lor”), «Диагноз — дефицит врачей» („Diagnosticul: lipsa de timp şi de medici”), «Коммерсанты универмага — заложники чужого конфликта» („Negustorii centrului comercial – ostaticii unui conflict străin”) şi Marina BZOVAIA, de la ziarul „SP” din Bălţi, pentru materialele: «Трудоспособные, но не трудоустроенные» („Apți de muncă, dar şomeri”), «Бельцким лицеистам рассказали о толерантности и дискриминации» („Liceenii de la Bălţi au fost informaţi despre toleranţă şi discriminare”).

La categoria posturi de televiziune, de premiul întâi s-a învrednicit Mihaela GHERASIM, de la Radio Europa Liberă,
pentru materialele „Sunt HIV pozitiv și nu e un secret”, „Şi pe mine cine mă ia acasă?”, „Altă viaţă”, difuzate în cadrul emisiunii „Pur şi simplu”, la postul de televiziune Moldova 1. Premiul doi i-a revenit Videi NEDOVA de la compania MIRTV Moldova pentru materialele „Violența în familie”, „Tortura”, „Dreptul la vot”, difuzate în cadrul emisiunii „Carta drepturilor” la postul de televiziune Moldova 1. Câştigătoare al premiului trei a fost desemnată Eugenia POGOR, de la Radio Europa Liberă pentru materialele: „De la ură până la crimă…”, „Părinţi şi copii”, „Cruce pe averile bisericeşti”, difuzate în cadrul emisiunii „Pur şi simplu” la postul de televiziune Moldova1.

La categoria posturi de radio a fost acordat un singur premiu: locul doi, de care s-a învrednicit Anatol CACIUC, de
la Radio Moldova, pentru ciclul de materiale despre drepturile omului difuzate în cadrul emisiunii „Loc de dialog”.

Jurnaliştii câştigători au fost premiaţi cu echipament tehnic: laptopuri, aparate de fotografiat, calculatoare tablete.

În cadrul aceleiaşi festivităţi, au fost anunţate şi rezultatele concursului de eseuri, ce s-a desfăşurat în perioada aprilie-octombrie 2015, la care au putut participa elevii de la 11 licee din ţară, unde API a desfăşurat în 2015 activităţi de instruire şi educare în domeniul drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii. Din cei 60 de autori ai eseurilor, juriul l-a remarcat pe Vadim Perjuc de la liceul „B.P. Hasdeu” din Drochia, căruia i-a fost înmânat premiul întâi. Premiul doi i-a revenit Marianei Zamfir de la liceul „Mihail Sadoveanu” din Călăraşi, iar premiul trei – Monicăi Voleanschi şi Cătălinei Rotaru, eleve la liceul „B.P. Hasdeu” din Drochia. Autorii celor mai bune eseuri au fost premiaţi cu diplome şi echipament tehnic, iar alţi 21 de elevi au primit diplome de încurajare şi mici cadouri.

Concursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Promovarea toleranţei şi diversităţii în societate cu eforturile comune ale jurnaliştilor şi a elevilor de liceu” implementat de API cu suportul financiar al Civil Rights Defenders.