Principală  —  IMPORTANTE   —   Anual, la 20 martie, este…

Anual, la 20 martie, este marcată Ziua Internațională a Francofoniei. „Este o formă de expresie a dialogului intercultural și de promovare a relațiilor de prietenie dintre țări”

foto: https://www.francophonie.org

Dezvoltarea democrației, intensificarea dialogului dintre culturi, respectarea drepturilot omului și promovarea educației sunt obiectivele de bază pe care s-au angajat să le respecta statele membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei, singurul organism interguvernamental al Francofoniei, comunică Ambasada R. Moldova în Republica Franceză. Și R. Moldova și-a reiterat angajamentul său în cooperarea moldo-francofonă. Astfel, instituțiile de învășământ din țară realizează programe de formare pe filiera francofonă, informează Ministerul Educației, Culturii și Cerccetării al R. Moldova (MECC).

La 20 martie 1970 a fost creat Nucleul interguvernamental al Francofoniei, odată cu înființarea Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), se arată în comunicatul Ambasadei R. Moldova în Republica Franceză. ACCT, ale cărei titulatură și portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit Agenția Interguvernamentală a Francofoniei (AIF) în 1999. Pentru o mai bună vizibilitate și coerență pe scena internațională, din ianuarie 2006, AIF s-a transformat în Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), ca singur organism interguvernamental al Francofoniei. 

OIF este o organizație internațională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reunește 88 de state și guverne de pe cinci continente: 54 de state și guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, 7 cu statutul de membru asociat și 27 cu statutul de observator. 

Intensificarea dialogului între culturi şi promovarea educației

Obiectivele OIF, aşa cum sunt ele statuate în Carta Francofoniei, sunt:

  • Instaurarea şi dezvoltarea democraţiei; prevenirea, gestiunea şi rezolvarea conflictelor; susţinerea statului de drept şi a drepturilor omului
  • Intensificarea dialogului între culturi şi între civilizaţii;
  • Apropierea între popoare prin cunoaşterea reciprocă;
  • Consolidarea solidarităţii prin acţiuni de cooperare multilaterală menite să favorizeze dezvoltarea economică;
  • Promovarea educației şi formării profesionale.

De la crearea sa în 1970, Francofonia instituţională a avut un parcurs ascendent semnificativ, de la o agenţie de cooperare culturală legată de procesul post-colonial, spre organizaţia transcontinentală de astăzi, care şi-a diversificat şi orientat tot mai mult agenda spre acţiunea politică vizând democratizarea şi stabilitatea spaţiului francofon.

Din anul 2019 statele membre ale OIF și-au asumat promovarea egalității de gen, consolidarea păcii, protecția drepturilor omului, participarea culturală, valorificarea cercetării și a educației civice.

R. Moldova și-a reiterat angajamentul său în cooperarea moldo-francofonă

Și R. Moldova marchează Ziua Internațională a Francofoniei. La 18 octombrie 2018, R. Moldova a încheiat, pentru perioada anilor 2018-2022 cu OIF Pactul Lingvistic, în temeiul căruia R. Moldova și-a reiterat angajamentul său în cooperarea moldo-francofonă, anunță MECC.

Mai multe universități și instituții de învățământ profesional tehnic din țară realizează programe de formare pe filiera francofonă, oferind studenților oportunități reale de creștere profesională. Activități culturale și științifice, mobilitățile academice oferă tinerilor francofoni din țară noi orizonturi de manifestare și oportunități de angajare.

„Francofonia este o valoare care ne unește în jurul idei de solidaritate, fraternitate și valori europene comune, este o formă de expresie a dialogului intercultural și de promovare a relațiilor de prietenie dintre țări”, anunță MECC.

OIF anunță că în anul 2021 este adus un omagiu femeilor in cele 88 de state și guverne francofone care luptă zilnic, mai ales în criza sanitară de Covid-19.

Potrivit MECC, în R. Moldova, în anul de studii 2020-2021 limba franceză este studiată, la nivelul învățământului general, de 117788 de elevi.