Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSP: Sfaturi pentru călătoriile internaționale…

ANSP: Sfaturi pentru călătoriile internaționale în contextul pandemiei COVID-19

După o perioadă de restricție totală, călătoriile internaționale au fost reluate și permise, în conformitate cu regulamentele interne ale fiecărei țări, unele dintre acestea acceptând cetățenii moldoveni în perioada estivală.

În Republica Moldova starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 31 august cu posibilitatea de extindere a termenului în funcție de evoluția procesului epidemic. În acest context, Comisia Națională Extraordinară de Sănătatea Publică a adoptat anumite cerințe/reguli cu referire la deplasarea cetățenilor (Hotărârea 21 din 24.07.2020), inclusiv:

– Se interzice părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu;

– Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa în mod obligatoriu fişa epidemiologică şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare pe o perioadă de 14 zile, excepție fiind următoarele categorii de persoane:

– Conducători auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă, persoanele, echipajele şi personalul de deservire al aeronavelor / navelor, brigăzile şi personalul de deservire al garniturilor de tren;

– Persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau cu scop umanitar, inclusiv însoţitorul, după caz (cu prezentarea documentelor de confirmare);

– Elevii/studenţii înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de peste hotarele ţării noastre care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior;

– Persoanele care se deplasează în interes profesional confirmat prin viză, permis de şedere sau un alt document de confirmare;

– Lucrătorii transfrontalieri;

– Membrii misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, a organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personalul care poate asigura ajutor umanitar;

– Persoanele în tranzit.

În cazul în care decideți să călătoriți peste hotarele țării vă sfătuim să consultați cu atenție informațiile oficiale ale destinației Dumneavoastă și să contribuiți la stoparea pandemiei, respectând următoarele reguli recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS):

  1. Măsuri de precauție pe parcursul călătoriei – igienizați-vă mâinile cât mai frecvent, tușiți și strănutați în șervețele de unică folosință sau în cotul îndoit și păstrați distanța socială de minim un metru față de cei din jur. Fiecare călător trebuie să respecte măsurile de restricție impuse de autorități în aeroport, avion, gări, trenuri sau autocare.
  2. Nu călătoriți dacă – aveți diagnoză confirmată de COVID-19, ați efectuat testul și nu aveți încă un răspuns sau ați fost în contact cu o persoană căreia i-a fost confirmată infectarea cu noul coronavirus. Dacă aveți peste 60 de ani și suportați boli cronice asociate, încercați să amânați călătoria sau purtați mască de protecție individuală pe parcursul întregii călătorii.
  3. Purtați masca de protecție individuală – dacă aveți peste 60 de ani și suportați unele patologii asociate, OMS recomandă să purtați masca medicinală, întrucât ea oferă o protecție mai bună împotriva infectării. Persoanele care se simt bine și nu manifestă simptome ale bolii pot să poarte o mască din țesătură. În ambele cazuri, nu uitați că masca nu oferă o protecție deplină, trebuie schimbată la fiecare 4 ore sau mai des dacă este umedă, iar purtarea ei trebuie combinată cu spălarea frecventă a mâinilor și păstrarea distanței sociale.
  4. Efectuați testul PCR pentru SARS-CoV-2 înainte de plecare sau imediat după sosire în conformitate cu cerințele țării spre care plecați.
  5. Monitorizați-vă starea de sănătate timp de 14 zile – în cazul apariției simptomelor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, raportați-le autorităților de sănătate locale și respectați măsurile de izolare care vă vor fi impuse. Totodată, raportați lista persoanelor cu care ați fost în contact în această perioadă pentru a-i izola și pe aceștia și a stopa răspândirea pandemiei.
  6. Fiți precauți în timpul călătoriei – dacă în timpul călătoriei încep să apară simptomele noului coronavirus, informați însoțitorul de bord sau șoferul, după caz, și respectați o distanță mai mare față de ceilalți călători. Purtați mască, dezinfectați-vă mâinile și opriți-vă din drum cât mai curând posibil. Respectați măsurile de izolare și sfaturile autorităților de sănătate odată ce ați ajuns la destinație.