Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSA vine cu recomandări pentru…

ANSA vine cu recomandări pentru consumatori, în contextul Postului Crăciunului

Sursa: ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări pentru consumatori, în contextul perioadei în care creștinii ortodocși respectă Postul Crăciunului.

La analiza etichetelor, ANSA a constatat că cei mai utilizați aditivi în produsele alimentare din comerț sunt:

  1. Potenţiatori de aromă – substanțe care ameliorează gustul și/sau mirosul existent al unui produs alimentar. În această categorie se include acidul glutamic și sărurile lui (E 620-625), monoglutamatul de sodiu (E 621) – cel mai utilizat potențiator de aromă (deși nu este considerat un aditiv periculos, adăugarea acestuia în produsele alimentare nu redă senzație de sațietate, iar consumatorul este înșelat de aroma sa aparentă de carne, fiind tentant să consume mult mai mult decât are necesitate organismul).
  2. Stabilizatori – substanțe care, adăugate într-un produs alimentar, fac posibilă menținerea stării fizice/chimice a acestuia: acidul fosforic – fosfații – di-, tri- şi polifosfaţi (E 338-341, E 343 şi E 450-452). Consumați în cantități mari, acești aditivi pot fi periculoși.
  3. Conservanți – substanțe care prelungesc durata de stabilitate la depozitarea produselor alimentare: acidul benzoic și benzoații (E 210-213). Se utilizează frecvent în alimente pentru a stopa creșterea drojdiilor şi mucegaiurilor, însă pot provoca efecte negative asupra sănătății consumatorilor.

De aceea, Agenția atenționează consumatorii:

  • Să citească cu atenție eticheta, să aleagă responsabil produsul alimentar care urmează să îl procure și să „aleagă cu moderație” produsele suprasaturate de aditivi alimentari și grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate.
  • Să cumpere produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate sanitar-veterinar sau înregistrate oficial de ANSA;
  • Să verifice cu atenție termenul de valabilitate al produselor;
  • „Atenție deosebită” asupra ambalajului produselor alimentare. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt – să se evite achiziționarea produsului.
  • Să verifice respectarea condițiilor de păstrare în magazine, specificate pe etichetă de producător, în special temperatura. Să evite procurarea alimentelor care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea recomandată. După achiziție, să se respecte și la domiciliu condițiile de depozitare;
  • Să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba, în mod justificat, neconformitatea unui produs.

„Alegeți în cunoștință de cauză ce produse veți pune pe masă celor dragi. Fie de post, fie nu, alimentele suprasaturate cu aditivi consumate în exces pot avea risc pentru sănătatea umană. Optați pentru alimente simple, cu ingrediente puține”, notează Agenția într-un comunicat de presă emis.

În același timp, ANSA reamintește consumatorilor că pot sesiza orice neconformitate descoperită la subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor din țară sau la numărul unic 022-511-511, viber – 067675544, e-mail: info@ansa.gov.md.