Principală  —  IMPORTANTE   —   ANSA anunță despre închiderea focarelor…

ANSA anunță despre închiderea focarelor de gripă aviară înalt patogenă: „Îndemnăm populația să rămână responsabilă și să evite comerțul stradal ilicit”

Sursa foto: ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) anunță marți, 15 aprilie, despre închiderea tuturor focarelor de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) pe întreg teritoriul țării.

ANSA îndeamnă, în continuare, populația să rămână responsabilă și să evite comerțul stradal ilicit, procurarea animalelor, păsărilor, ouălor și produselor alimentare de origine animală din spații neautorizate, pentru a evita răspândirea bolilor cu risc înalt de contagiozitate.  

„În același timp, se recomandă supravegherea animalelor și păsărilor, în interiorul curților, cu aplicarea măsurilor riguroase de precauție.

Pentru achiziționarea animalelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vă recomandă să apelați la ferme sau comercianți autorizați solicitând certificate sanitare veterinare, întru asigurarea trasabilității acestora, dar și a stării lor de sănătate ( conform Ordinului 47 din 24 ianuarie 2024)”, se spune într-un comunicat al Agenției.

În perioada decembrie 2023 – martie 2024, R. Moldova a fost lovită de un val de gripa aviară înalt patogenă (H5N1). În total, au fost înregistrate 68 de focare (40, la păsări domestice și 28, la fauna sălbatică).