Principală  —  IMPORTANTE   —   ANP, despre tentativa de evadare…

ANP, despre tentativa de evadare la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani: „Va fi înaintată o acțiune civilă în judecată pentru ca persoanele care se fac vinovate să achite despăgubirile materiale”

Sursa foto: jurnal.md

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță joi, 8 iulie, că a inițiat o ancheta internă, dar va înainta și o acțiune civilă în judecată pentru ca persoanele care se fac vinovate să achite despăgubirile materiale. Asta după ce miercuri seara, 7 iulie, mai mulți deținuți din Penitenciarul nr. 2 Lipcani au dat foc la o clădire de pe teritoriul închisorii, au urcat pe acoperiș, încercând astfel să evadeze. La fața locului au intervenit mascații de la „Pantera”.

Potrivit ANP, un deținut s-a opus în mod agresiv acțiunilor legale de transfer în altă instituție penitenciară, incendiind celula și instigând și alți deținuți la acțiuni deviante, de dezordini, în rezultatul cărora au fost distruse mai multe încăperi ale instituției.

„Administrația Națională a Penitenciarelor cu sprijinul organelor de poliție și ale pompierilor au întreprins toate acțiunile necesare întru remedierea situației și lichidarea incendiului. Incidentul a fost notificat organelor procuraturii și poliției, precum și Oficiului Avocatului Poporului. Cauzele și împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele de drept abilitate în efectuarea cercetărilor, iar Administrația Națională a Penitenciarelor a inițiat o ancheta internă pe acest caz. Totodată, va fi înaintată și o acțiune civilă în judecată pentru ca persoanele care se fac vinovate să achite despăgubirile materiale”, se arată într-o notă informativă.

În context, ANP anunță că nimeni nu a avut de suferit în urma incendiului.

Pe 7 iulie, mai mulți deținuți din Penitenciarul nr.2 Lipcani au dat foc la o clădire de pe teritoriul închisorii, au urcat pe acoperiș, încercând astfel să evadeze. La fața locului au intervenit mascații de la „Pantera”.

Potrivit surselor ZdG, în după-amiază zilei de miercuri, 7 iulie, câțiva deținuți au dat foc la un bloc de detenție de pe teritoriul Penitenciarului Lipcani, iar câțiva condamnați au urcat pe acoperișul blocului administrativ. ZdG a contactat atunci conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și a Penitenciarului nr. 2 Lipcani, însă, nimeni nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu la acest subiect. Nici pe site-ul ANP nu a fost publicat vreun comunicat de presă în acest sens.