Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Anatol Mătăsaru și Djulieta Savițchi…

Anatol Mătăsaru și Djulieta Savițchi au câștigat un proces la CEDO. Guvernul, obligat să le achite 12 mii de euro

Câștig de cauză la CEDO pentru activistul civic Anatol Mătăsaru și jurnalista Djulieta Savițchi. Curtea a constat în unanimitate violarea articolelor cu privire la dreptul la libertate și a dreptului de exprimare și le-a acordat celor doi reclamanți suma de 8 000 de euro prejudiciu moral și 4 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

La 29 ianuarie 2008, cei doi reclamanți au participat la un protest în rezultatul căruia au fost reținuți pentru circa șase ore și 45 de minute. Pe 18 decembrie 2008, activistul civic Anatol Mătăsaru a participat la un alt protest și a fost reținut din nou, de această dată pentru circa patru ore și 30 de minute. Ulterior, cei doi reclamanți au fost achitați, iar acțiunile întreprinse de polițiști au fost considerate ilegale.

La 29 ianuarie 2009, Mătăsaru a fost reținut din nou pentru circa șase ore după ce a organizat un protest. La fel ca și în cazurile precedente, activistul a fost achitat.

Savițchi și Mătăsaru au inițiat proceduri civile împotriva statului, prin care au cerut despăgubiri în ceea ce privește încălcarea drepturilor. Prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din 6 februarie 2003, celor doi reclamanți le-a fost acordată suma de circa 1 200 de euro.

Reclamanții s-au adresat la CEDO și au afirmat că le-a fost încălcat dreptul la libertate prin reținerea fără un motiv legal, dar și dreptul de a participa la proteste pașnice. Guvernul Republicii Moldova a precizat că reclamanții și-au pierdut statul de victimă ca urmare a compensării în cadrul procedurilor civile interne. Mătăsaru și Savițchi nu au fost însă de acord cu suma compensației, menționând că aceasta este prea mică.

Curtea a constat că fără dubii există o violare a drepturilor reclamanţilor garantate de Articolul 5 § 1 şi 11 din Convenţie. Cu referire la compensațiile acordate de instanțele naționale, Curtea a considerat că sumele au fost mai mici decât cele acordate în cazuri similare.

Reclamanții au solicitat 15 000 de euro și respectiv 7 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și circa 8 000 de euro cu titlu de cheltuieli, sume considerate excesive de către Guvern. Curtea a decis însă să le acorde celor doi 8 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4 000 de euro pentru costuri și cheltuieli.