Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Amenzi în valoare de peste…

Amenzi în valoare de peste 328 de milioane de lei, aplicate în 2019: Fiecare a doua încălcare este din domeniul circulației rutiere

În anul 2019, au fost constatate peste 370 de mii contravenţii, ceea ce este cu 56,2 mii contravenții mai puțin, comparativ cu anul precedent. Din numărul total al deciziilor luate asupra cauzelor contravenționale, în majoritatea cazurilor au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale, adică 95,2% sau peste 352 de mii cazuri, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).

 În 5,6 mii cazuri au fost luate decizii de a transmite organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind faptul că în acţiunile contravenţiilor se conţinea indiciul infracţiunii, iar în 12,4 mii cazuri procesul contravențional a fost încetat în legătură cu alte motive. În medie, la 1 000 de locuitori revin 132 decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale.

Pe parcursul anului 2019, au fost aplicate următoarele sancțiuni contravenționale: 2,1 mii avertismente, 349,8 mii amenzi (cu 14,2% mai puține comparativ cu anul precedent) şi 1,8 mii sancțiuni aplicate privind munca neremunerată în folosul comunității, precum și alte sancțiuni.

Cele mai multe contravenții pentru care au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale au fost constatate de către organele Ministerului Afacerilor Interne. Din totalul deciziilor de aplicare a sancțiunilor contravenționale, 84,8% au fost adoptate de către organele Ministerului Afacerilor Interne, 5,9% – autoritățile administrative din subordinea Ministerului Finanțelor, 2,4% – judecătoriile raionale şi municipale, 2,1% – Serviciul Vamal, 1,5% – Inspectoratul pentru Protecția Mediului, dar și alte organe care au o pondere nesemnificativă (3,3%). 

Pe categorii de contravenții, aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările în domeniul circulaţiei rutiere (62,8%), fiind în scădere cu 14,8% față de anul 2018, urmate de deciziile de aplicare a sancțiunilor pentru contravenţiile ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile imobiliare (10,8%), acestea micșorându-se cu 24,8%, comparativ cu anul precedent.

De cele mai dese ori au fost adoptate decizii de aplicare a sancţiunii contravenționale pentru depășirea vitezei de circulație – 126,8 mii, înregistrându-se, astfel, o majorare cu 6,9 % față de anul precedent. 

În anul 2019, suma amenzilor aplicate a constituit 328,5 milioane lei (cu 8,6% mai mult faţă de anul precedent). Din suma totală a amenzilor aplicate au fost încasate 131,4 milioane lei sau circa 40,0%.