Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Amenzi în sumă totală de…

Amenzi în sumă totală de 213 000 de lei. În 2022, nouă servicii media audiovizuale din țară au fost sancționate pentru modul în care au reflectat războiul din Ucraina

Consiliul Audiovizualului (CA) anunță că nouă servicii media audiovizuale din țară au fost sancționate în 2022, pentru modul în care au reflectat războiul din Ucraina. Este vorba despre șapte posturi TV și două posturi de radio.

Dintre acestea, NTV Moldova, Primul în Moldova, RTR Moldova, Orhei TV, TV6 „nu au asigurat informarea corectă, încălcând principiile bunei credințe, imparțialității, echilibrului de opinii, separării faptelor de opinii”. Potrivit CA, acestea au prezentat „într-o lumină extrem de negativă statul ucrainean”, respectiv – „în lumină pozitivă conducerea rusă”, iar o parte din ele au omis din buletinele de știri mersul războiului.

„În rezultatul monitorizărilor, CA a aplicat 65 de sancțiuni: 25 amenzi și 40 de avertizări publice, suma totală a amenzilor fiind de 213 000 de lei.

Alte două posturi, Jurnal TV și PRO TV Chișinău, au fost avertizate pentru documentare insuficientă”, anunță CA.

De asemenea, Consiliul Audiovizualului a mai inițiat, din oficiu, controlul privind corectitudinea cu care au fost reflectate tema refugiaților, decizia de interzicere a simbolurilor ce ilustrează și justifică agresiunea militară, precum și o serie de alte evenimente de însemnătate social-politică, în contextul războiului.

Pe 16 decembrie 2022, la aproape nouă luni de război, „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din R. Moldova a decis suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.