Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Amenzi de circa 800 mii…

Amenzi de circa 800 mii lei. Mai mulți agenți economici și persoane fizice, sancționate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a virusului

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informează despre înregistrarea a 38 de procese verbale în legătură cu nerespectarea măsurilor de prevenire a virusului. Din total proceselor, 33 vizează agenții economici care nu s-au conformat cerințelor, iar în 5 procese sunt vizate persoane fizice. Potrivit MAI, amenzile ajung la suma de circa 800 de mii lei.

MAI informează, totodată, că polițiștii și carabinieri vor patrula și monitoriza teritoriile administrative, spațiile publice și vor intensifica activitățile de monitorizare a persoanelor care se află în autoizolare și carantină.

„Angajații MAI vor continua să patruleze în adiacentul piețelor comerciale în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitând cetățenilor să respecte măsurile de protecție, șoferilor de transport public să limiteze numărul de persoane la 60 %, iar agenților economici și alte instituții să nu pună viața angajaților în pericol, ignorând cerințele legale impuse în perioada Situației de urgență”, este menționat într-un comunicat de presă al MAI.

La 12 martie Parlamentul a aprobat modificări la Codul contravențional și cel penal cu privire la înăsprirea pedepselor în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.

Astfel, persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice și vor provoca răspândirea unei asemenea boli, vor fi pedepsiți (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 unităţi convenţionale (până la suma de 50 000 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani.  Până în prezent, pedeapsa maximă pentru pentru încălcare respectivă era de 37 500 lei sau închisoare de până la un an.

Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de până la 7 ani, în loc de 5 ani așa cum prevedea legislația până în prezent.

Proiectul de lege vizează și completarea Codului contravențional cu un nou articol, intitulat „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”.

Potrivit noului articol, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se va sancționa cu amendă de la 22 500 lei la 25 000 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 000 lei la 75 000 lei aplicată persoanei juridice. Totodată, prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice se va sancționează cu amendă de la 450 la 500 unități convenționale.”