Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ambasada rusă la Chișinău -…

Ambasada rusă la Chișinău – notă de protest către autoritățile R. Moldova: „Cu complicitatea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse”

Într-o declarație făcută publică pe pagina sa de Facebook, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova menționează că, în seara zilei de 7 octombrie, „a avut loc o acțiune ostilă” împotriva misiunii diplomatice. „Cu complicitatea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse: explozia unor petarde a deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au făcut inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul angajaților și membrilor familiei”, potrivit declarației.


Ambasada rusă invocă încălcarea gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe ai Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, 17 noiembrie 2021.


„Ambasada se așteaptă ca farsa ostilă să primească o evaluare procedurală corespunzătoare și să nu se repete pe viitor, iar cei responsabili să fie pedepsiți. Nota de protest a fost transmisă autorităților Republicii Moldova”, a mai anunțat misiunea diplomatică rusă.

Amintim că un cetățean originar din Rusia, în vârstă de 40 de ani, a fost reținut vineri seara, 7 octombrie, pentru 72 de ore după ce a vandalizat poarta ambasadei cu graffitti, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb, potrivit Poliției capitalei.

Acesta a scris pe poarta ambasadei, în limba rusă, „Putin – ucigaș”. Poliția a mai informat că cetățeanul rus est cercetat pentru huliganism.