Principală  —  IMPORTANTE   —   Alți trei bărbați din R.Moldova…

Alți trei bărbați din R.Moldova au fost reținuți în dosarul celor circa 100 de migranți din Orientul Mijlociu, traficați de un grup infracțional, destructurat într-o operațiune comună cu autoritățile din România

Autoritățile de investigație din R. Moldova și România au întreprins noi percheziții în dosarul celor circa 100 de migranți din regiunea Orientului Mijlociu, traficați de un grup infracțional, destructurat în aprilie 2022. Acțiunile de cercetare au fost efectuate sub egida SELEC și Europol, prin intermediul Eurojust, anunță Procuratura Gerenrală (PG). În urma perchezițiilor, trei bărbați au fost reținuți pentru 72 de ore pentru audieri.

Astfel, oamenii legii din R.Moldova anunță că au efectuat opt percheziții în centrul și sudul țării, „în cazul persoanelor de etnie găgăuză și a unui cetățean din Turcia”. Aceștia ar fi fost implicați în activitatea de transportare a persoanelor în statele UE începând cu anul 2020, potrivit autorităților.

„Procurorii PCCOCS și ofițerii INI au depistat și ridicat acte de identitate din Bulgaria, cu semne de falsificare, arme și muniții deținute ilegal, precum și purtători de informații și acte contabile relevante investigațiilor. Drept urmare, suplimentar investigării acțiunilor acestora pentru organizarea migrației ilegale, oamenii legii urmează să pornească dosare penale și pentru deținerea ilegală a armelor și munițiilor, precum și a actelor false”, se menționează în comunicatul Procuraturii.

Procurorii urmează să decidă asupra necesității aplicării arestului preventiv în privința acestora, în vederea continuării investigațiilor.

În ceea ce privește reținerea celor nouă persoane în aprilie 2022, care ar fi avut rol de organizatori și lideri ai grupului infracțional, Procuratura anunță că acestea sunt investigate în continuare, atât în stare de arest preventiv, cât și la domiciliu.

Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unei echipe comune de investigații a procurorilor PCCOCS din R. Moldova și DIICOT Galați din România, cu participarea ofițerilor din cadrul DICO a INI al IGP, Direcției Sud a INI și BCCO Galați din România.