Principală  —  IMPORTANTE   —   Alertele cu bombă de la…

Alertele cu bombă de la Aeroportul Internațional Chișinău, CSJ, podul de pe strada Ismail și câteva centre comerciale din Capitală s-au dovedit a fi FALSE

UPDATE 16:30 Poliția anunță că toate informațiile despre alerte cu explozibili s-au dovedit a fi false.

UPDATE 10:40 Marți dimineață, Poliția R. Moldova a fost alertată despre existența unor obiecte explozibile în mai multe locații din capitală.

Potrivit informațiilor recepționate de autorități prin intermediul unui email, sunt vizate următoarele locații Aeroportul Internațional Chișinău, Curtea Supremă de Justiție, podul de pe strada Ismail, dar și câteva centre comerciale.

Serviciile specializate au intervenit imediat și efectuează verificările necesare.

În ultimele luni, autoritățile naționale se confruntă zilnic cu zeci de alerte false cu bombă, activitatea mai multor instituții fiind periodic dată peste cap.

Publicitate
Publicitate

Anterior, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) declarau că alertele false cu bombă, anunțate în ultimele săptămâni atât în Chișinău cât și pe întreg teritoriul R. Moldova, ar fi organizate de un grup de persoane care și-ar dori să creeze neliniște în societate.

Oamenii legii mai susțin că nu consideră „deloc întâmplătoare” alertele privind atentatele teroriste cu bombă în perioada în care R. Moldova a primit statutul de țară candidată la UE și în contextul actualului „vector de dezvoltare externă”.

În dosarul privind alertele false sunt mai mulți suspecți, din țară și de peste hotare, iar acțiunile acestora ar fi fost „dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”, potrivit informațiilor acumulate de grupul de investigație.

În scopul descurajării fenomenului de anunțare a minării unor clădiri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat pe 21 iulie că propune sporirea pedepsei cu închisoarea și mărirea amenzilor pentru cei care anunță alerte false cu bombe. Inițiativa de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între doi și cinci ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50.000 de lei până la 150.000 de lei. Până acum, alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de până la doi ani.

Potrivit unei note informative a MAI„articolul în redacție nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanțe agravante în care pedepsele ajung până la maximum 12 ani de lipsire de libertate”.

Publicitate
Publicitate