Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Alertă falsă cu bombă la…

Alertă falsă cu bombă la sediul central al Judecătoriei Chișinău: „Nu au fost depistate obiecte suspecte ori explozibile”

UPDATE 17:45 Forțele de ordine au încheiat verificările fără a depista obiecte suspecte sau explozibile.

„Întreprindem măsuri pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea persoanei”, notează IGP.

Poliția anunță marți, 15 noiembrie, că a fost sesizată prin intermediul serviciului unic 112, printr-un apel telefon precum că Judecătoria Chișinău, sediul Centru ar fi minată. Apelul a fost efectuat de către un bărbat, potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP).

„La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate”, menționează IGP.

Săptămâna trecută, IGP a fost sesizat despre o pretinsă minare a Judecătoriei Buiucani, a Curții de Apel Chișinău și a Aeroportului Internațional Chișinău. Vineri dimineață, 11 noiembrie, serviciile specializate au verificat și Piața Centală, fără a depista explozibil.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Sud a anunțat pe 7 noiembrie că Judecătoria Comrat a pronunțat sentința de condamnare a unui adolescent, care a contactat autoritățile și a făcut denunțuri false în zilele de 19-21 ianuarie 2022 despre prezența explozivelor, la sudul R. Moldova.

„Inculpatul este condamnat la doi ani închisoare, cu suspendarea pedepsei reale cu închisoarea pentru un termen de trei ani; precum și la achitarea a 12.600 lei pentru acțiunile procesual-penale efectuate în cadrul dosarului”, a anunțat PG.

Peste 150 de alerte false cu bombă au „lovit” R. Moldova de la începutul anului, fiind vizate peste 885 de locații. Autoritățile sunt informate despre minarea unor instituții publice sau private fie prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, fie prin telefon. 

Cei care telefonează și anunță despre existența unor substanțe explozibile în anumite locații sunt prinși de poliție la scurt timp după înregistrarea apelurilor. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și telefonează, de obicei, fiind sunt sub influența băuturilor alcoolice, iar, ulterior, regretă fapta. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon.