Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alertă de călătorie în Orientul…

Alertă de călătorie în Orientul Mijlociu, emisă de autoritățile de la Chișinău

Imagine simbol. Sursa: Shutterstock

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a venit vineri, 12 aprilie, cu un mesaj de atenționare, „având în vedere situația de insecuritate din Orientul Mijlociu generată de războiul din Israel”, în care recomandă cetățenilor R. Moldova care se află sau planifică să călătorească în regiune, în special în țări ca Liban, Siria, Iran și Iordania, să exercite „prudență sporită”.

MAE recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea „atentă” la indicațiile forțelor de ordine.

Totodată, cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Turciei și au necesitatea de a fi consultați pe probleme consulare, sunt îndemnați să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia:

  • ankara@mfa.gov.md
    https://turcia.mfa.gov.md,
    +905416872104, în regim 24/7
  • Centrul de Apel al MAE:
    telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau +373 22 23 20 02.

Operatorii Centrului au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora R. Moldova). În afara programului cu publicul, persoanele interesate pot expedia un mesaj: prin email la call.center@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Iranul ar putea lovi Israelul în următoarele ore, scrie CBS, citând surse din administrația SUA. Potrivit publicației, un atac major iranian asupra Israelului este așteptat vineri, 12 aprilie. Potrivit rapoartelor presei, atacul ar putea implica peste 100 de drone și zeci de rachete care vizează ținte militare din țară.

Potrivit surselor CBS, autoritățile israeliene „vor avea dificultăți să se apere” de un atac de această amploare. Oficialii americani spun că există o mare posibilitate ca Teheranul să opteze pentru un atac mai mic pentru a evita o escaladare bruscă – dar răspunsul lor este „inevitabil”, relatează CBS.

Cu o zi înainte, Departamentul de Stat al SUA a avertizat cetățenii din Israel să nu călătorească în afara orașelor protejate de sistemul Iron Dome. Cele mai recente linii directoare menționează, de asemenea, că călătoriile angajaților guvernului american în Israel pot fi restricționate.