Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor…

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a dispus aplicarea măsurilor speciale de protecție a animalelor pe perioada de caniculă

În contextu avertizării meteorologice (caniculă) emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, ANSA a dispus prin Ordinul nr. 215 din 29.06.2022 restricționarea pe perioada 30 iunie – 6 iulie 2022 a transporturilor internaționale și naționale de animale vii pe teritoriul Republicii Moldova.

Totuși, potrivit unui comunicat emis miercuri de ANSA, transportul național al animalelor (din exploatații autohtone) se va permite doar în intervalul orar 2100-800, cu condiția alocării de spațiu suplimentare de cel puțin 20% pentru fiecare animal transportat.

Astfel, se atenționează proprietarii/îngrijitorii de animale, că trebuie să ia măsuri rezonabile, de protecție a animalelor din proprietate oferindu-le o furajare și adăpare corespunzătoare. Aceștia trebuie să verifice starea animalelor la intervale regulate şi trebuie să întreprindă măsuri corespunzătoare situației astfel încât să nu supună riscurilor inutile animalele.

Necesitatea asigurării cu apă potabilă a animalelor, este alimentată suplimentar de avertizarea meteorologică COD Galben de creșterea temperaturii aerului până la +35°C (http://old.meteo.md/avcodsin.htm) .

Mai jos sunt redate valori de referință ale necesarului de apă zilnic pentru  animale de fermă şi de companie şi care pot varia în funcție de sistemul de creștere, de starea fiziologică a animalului, de rațiile furajere, condițiile de adăpostire, temperatură şi umiditate, anotimp, etc.

Necesar consum apă pentru bovine

Necesar consum apă pentru porci

Necesar consum apă pentru cai